7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОколосветска гурме обиколка - 1070, Виена

Околосветска гурме обиколка – 1070, Виена

-- Реклама --
снимка Роси Михова

Текст и снимки Роси Михова

Банално е да се каже, че земята се превръща във все по-тревожно място за обитаване и че макар светът да изглежда голям, стресът ни дебне отвсякъде. Колкото и да ни гони носталгията, България не е „земен рай“, Европа не е „музей за изящни изкуства“, а Америка не е страната на неограничените възможности. Човек трудно може да се скрие от налудничавите изказвания на политици, роднини и редови онлайн коментатори. Усещането за нормалност се превръща в основен човешки дефицит.

Какъв избор има разумният хомо сапиенс в тази ситуация? Чехов му предлага две опции –  да си направи чай, или да се обеси. Ние му предлагаме да подхване едно околосветско гурме пътешествие в 7-ми район на Виена. Защото, както казва Лучано Павароти: „Едно от най-хубавите неща в живота е това, че каквото и (безумие) да правим, в един момент трябва да го прекъснем, и да се отдадем на хранене“.

За наш късмет, на гастрономическата карта в Neubau са представени всички континенти и десетки национални кухни. Без да проявяваме открито пристрастие към която и да е от тях, избрахме да ги подредим по азбучен ред. Списъкът няма никакви претенции за изчерпателност или за професионални кулинарни рецензии. Тази работа ще си я свършите вие. Той може да послужи единствено като отправна точка за една дълга разходка в един по-добър и спокоен свят.


АЗИЯ

АФГАНИСТАН NOOSH,  Zieglergasse 29

Като се има предвид местоположението на Афганистан между Иран и Пакистан, страната очевидно няма голям късмет във външнополитически план. Кухнята й, обаче, изкусно преговаря за линията между Близкия Изток и южноазиатската кулинарна традиция, смесвайки много подправки и вкусове. В това ще се опита да ви убеди първият открит афганистански ресторант във Виена.

ВИЕТНАМ – ТАТА, Seidengasse 23

Това е едно от любимите заведения на местните студенти и на пенсионерите с младежки сърца. Обстановката е непретенциозна, цените – прилични, качеството на храната – отлично. Таta не е висока категория ресторант, но вечер е повече от препоръчително да имате резервация за маса. Ако не успеете да пробиете там, то на 5 минути пеша има още 3 заведения, които предлагат виетнамска кухня – ANNAM, CHAP IN и PHO HANG.

ГРУЗИЯ – ARAGWI, Neustiftgasse 3

Обстановката тук е приятно разточителна и моля, не ми казвайте, че това няма значение. Кавказката кухня по принцип задава много високи стандарти за всеки готвач, но персоналът тук има амбициите да се справя.

ИНДИЯ – NATRAJ, Neustiftgasse 50

Има поне няколко добри индийски ресторанта във Виена, но това е мястото, което събира най-много похвали. TripAdvisor го нарежда на 16-то място от близо 4000 заведения за хранене в града. Посетителите не пестят суперлативи за почти всичко, което са пробвали. Aко цените ви притесняват, бихте могли да хапнете индийски манджи и в близките TANDOOR, Burggasse 19 или PROSI, Kandlgasse 44.

ИРАН – CAFÉ RESTAURANT CASPIAN, Zieglergasse 18

Персийската кухня действително е поезия, съизмерима със стиховете на Омар Хаям и Руми, но за истински незабравимо преживяване трябва да се разходите из някой друг район на Виена. Тук ще попаднете на не особено добре поддържано заведение, но пък с много прилично вегетарианско меню.

КИТАЙ – OSTWIND SZECHUAN RESTAURANT, Lindengasse 24

Много хора смятат, че съчуанската кухня е ролс-ройсът на китайското производство на храна. Тя е не просто здравословна и пикантна, тя е невъобразимо сложна. Не случайно за готвачите в Съчуан думата „люто“ не означава нищо. Те искат да знаят дали говорим за свежо люто (свежи зелени чушки), пикатно люто (горчица), ароматно люто (чесън, джинджифил, праз), сухо люто, хрупкаво люто, мазно люто, горчиво люто. Ако сърцето и стомахът ви копнеят за прецизност и перфекционизъм, адресът вече го знаете.

ЛИВАНCAFÉ ORIENT FALAFELBAR, Neubaugasse 59

Дълги години за Бейрут се говори като за „малкия Париж“, макар че днес самият Париж, за ужас на Макрон, все по-често заприличва на един малък Бейрут. Убедени сме, че тази близост между градовете се подкрепя и от световната слава на френската и ливанската кухня. Заведението в Neubau се намира далеч от двете столици и от класата на най-добрите образци, но предлага и наргилета, жива музика и доставка по домовете. Нашият личен избор, обаче е Maschu Maschu. Ресторантът е огромен и такъв е съответно и шумът вътре, но обслужването е бързо, храната – чудесна, а ориенталските чайове – замайващи.

ЯПОНИЯ – EBI, Mariahilfer Str. 112

Това е само едно от верига заведения във Виена с впечатляващ брой положителни ревюта в Гугъл – над 2000. Особено популярни са офертите за ядене на суши на корем, при фиксирана цена. Вероятно точно заради тях резервацията през уикенда е повече от препоръчителна. Мястото е особено примамващо за изкушените в новите технологии, защото поръчката се прави на Ipad, който получавате вместо меню и си кликате на него на воля.

АФРИКА

ЕГИПЕТ  –
CAFE NIL, Siebensterngasse 39,

Ако имате сантимент към стари месингови лампи, плотове от мраморс цвят на крем карамел, безброй огледала, разхвърляни вестници и леко натрапчиво усещане за безпорядък, който цари във всяко кафене на Кайро или Александрия, то това е вашето място. Ако, обаче, настоявате за германска, а не ориенталска бързина на обслужване и чистота, помислете още веднъж преди да влезете.

МАРОКО – RESTAURANT PETIT MAROC, Neubaugasse 84

Кус-кус, агнешко, пилешки тажин, кебап – това са все неща, които ще откриете в менюто. Както ще откриете и някои противоречиви коментари от посетители за качеството на обслужване. Ако, обаче, не искате да рискувате, то може би си струва да запретнете ръкави и да си поиграете сами в кухнята. Преди това трябва само да се отбиете в Lords Exotic Supermarket (Burggasse 113), който предлага продукти, доставени директно от Нигерия, Гана, Камерун и Замбия. Както твърдят собствениците – те ядат същото, което продават.

ЕВРОПА


АВСТРИЯ – WIENER, Hermanngasse 27a

Тук ще попаднете на едно изключително приятно място, където обслужването е с  онази добре премерена дозировка дружелюбност, която не преминава във фамилиарничене. Храната е отлична, а мястото достатъчно тихо без типичните австрийски „рустикални“ ефекти.

АНГЛИЯ – THE BRICKMAKERS, Zieglergasse 42

снимка Роси Михова

Yes! Yes! Yes! Хубав английски пъб, разнообразна крафт бира, чудесен брънч през уикенда. Яйцата по бенедектински и мимозата са прекрасни, а поцинкованите чинийки, в които се сервира, са толкова неподправено британски, че звънът им сякаш припява „God, save the Queen”.

ГЪРЦИЯ – THE EPOS, Siebensterngasse 13

Когато става въпрос за кухнята на комшиите, съседният 6-ти район предлага твърде апетитни възможности за замезване по гръцки. Но „The Epos“ също не разочарова. Хапването на тиквички, шопска салата или тост с авокадо се съчетава приятно със зяпане по преминаващите трамваи и хора, защото повечето маси гледат към улицата.

ИРЛАНДИЯTHE SHAMROCK – Kirchengasse 3

снимка Роси Михова

Това е едно леко старомодно място, в което човек може тихо и напоително да си пие бирата. Не е място за купон, а за медитация в изповедален полумрак. Всички отзиви за качеството на бирата, обаче, са убедително положителни. Ако все пак предпочитате уискито пред бирата, то е по-добре да се насочите към друг ирландски бар в 7-ми район – BACKBONE IRISH PUB, Burggasse 100A.

ИСПАНИЯ – TOMA TU TIEMPO, Zieglergasse 44

снимка Роси Михова


Името на ресторанта всъщност може да се преведе като „Не бързай“. Това не е подходящият избор за богата вечеря, но пък е точното място да седнете, да пощипвате бавно различни тапас и да се радвате на компанията на питието и приятелите си.
LOBO Y LUNA, Mondscheingasse 2, e по-претенциозното заведение, което предлага меню, с което да ви разходи из всички гастрономични области на Испания. Както изглежда, обаче, преживяването ви ще зависи до голяма степен от това кой сервитьор е на смяна.

ИТАЛИЯBROS.PIZZA  (Zollergasse 2), LA PAUSA (Neubaugasse 65), PIZZERIA OSTRERIA DA GIOVANNI (Sigmundsgasse 14), I RAGAZZI RISTORANTE (Burggasse 6-8), I CARUSI (Kirchengasse 21) – това са само някои от местата, за които се говори, че предлагат най-добрата пица във Виена. Нашата малка семейна клетка е лоялна най-вече към IL MARE (Zieglergasse 15), защото обслужването е скоростно, а винената листа –  с много нисък коефициент на риск да объркаш нещо.

ТУРЦИЯTÜRKIS, Mariahilfer Str. 22-24

Ако на една от централните търговски улици на Виена внезапно ви прималее от желание за турско кафе, не се кахърете – има къде да отидете. Мястото става и за закуска, или бърз обяд, а чаят определено е по-добър от кафето.

УНГАРИЯ – MINI, Marchettigasse 11

снимка Роси Михова

Преди много години, когато Берлинската стена си стоеше непоклатима, Унгария бе едно от онези места, които напомняха за живота отвъд Желязната завеса, но цените бяха все пак социалистически. Нещо такова е ресторант Mini, който има унгарски собственици, салон, пипнат с уют и класа, и меню, в което цените са съвсем прилични за качеството на храната, сервирането и обслужването. Съдържанието на чиниите се аранжира с артистичен педантизъм, а сервитьорите напомнят в маниерите, облеклото и тирантите си нещо от мизансцена на „Гранд Хотел Будапеща“. Горещо препоръчваме унгарските вина тук, особено пенливото розе.

ФРАНЦИЯ – TARTA TATA Lindengasse 35

Това е малка френска сладкарничка – малка като малко бягство, или като петифурка, или като мини еклер. Кроасаните миришат вълшебно, сладкишите също не са лоши. Тук все пак не е място, където ще се застоите дълго. По-скоро ще направите малка пауза, преди пак да хукнете нанякъде. Aко искате да предприемете нещо по-съществено, то трябва да се отправите към LE TROQUET (Kirchengasse 18), където ви чакат любимите на всяко френско дете сандвичи Croque Madame и Croque Monsieur, както и истинско обедно меню.

 

СЕВЕРНА АМЕРИКА

МЕКСИКОSANTOS NEUBAU MEXICAN GRILL & BAR,  Siebensterngasse 14,

Може би някои от вас помнят, когато се появи новата версия на класическите бръмбари на Фолксваген – несъмнено приличаха на оригинала, но бяха тунинговани далеч по-модерно. Нещо подобно е и Сантос. Връзката с традиционната мексиканска кухня и култура присъства, но в доста стилизиран вид. Заведението е елегантно и просторно, а менюто е пространно.  Ако сте се затъжили за нещо по-автентично, то направо се засилвайте към Taqueria Los Mexikas, на ръба на 8-ми район. Ресторантчето е с размерите на кухнята на баба ви. Вътре е винаги топло, задушевно и леко задушно, а храната – домашна. Винаги е добре да проверите предварително дали има свободни места.

САЩ – DIE BURGMACHER – Burggasse 12

Това, което е шницелът за виенчани и мешаната скара за перничани, това е бургерът за населението от другата страна на Големия гьол. Предимството на бургера е, че той може да служи и за закуска, и за обед, и за вечеря. А от известно време се предлага и във вегетарианска версия. Като добавим и щедрата порция пържени картофи, изкушението натежава още повече. В този случай, обаче, има и една неочакванo изискана добавка – домашната лимонада с дъх на лавандула.

 

ЛАТИНСКА АМЕРИКА

АРЖЕНТИНА – DOOR N 8, THE STEAKHOUSE, Neubaugasse 8

Веднъж, в края на миналия век, попитах една елегантна като тръстика аржентинка в Париж има ли нещо, което й липсва в столицата на модата и любовта. Тя веднага отсече: „Месото. Само месото. Много обичам месо, но истинско, аржентинско месо.“ Тогава малко се сепнах, защото това ми прозвуча някак кръвождно, но днес вече знам, че аржентинският стейк със сигурност не е лъжица за всеки готвач. Смели опити в това отношение правят две амбициозни момичета, които отварят поредното заведение на Neubaugasse.  И явно според посетителите се справят супер, след като се нареждат на 24-то място от 4000 ресторанти в класацията на Виена.

АВСТРАЛИЯ

DOWN UNDER  Magdalenenstr. 32
За да не остане Долната земя непредставена, ще пресечем за малко границата с 6-ти район и ще надникнем в този австралийски бар. В духа на най-добрите традиции телевизионните екрани тук излъчват спортни състезания денем и нощем, вечер често има музика на живо, организират се тематични партита и въобще – случва се това, което наричаме лайф, а не жизнь.

ПС
Финалната точка на тази бърза обиколка ще сложим в най-кварталния от всички квартални ресторанти в 7-ми район – RESTAURANT “1070”, Gutenbergasse 28.

Тук няма меню, а всеки ден се готви различно в зависимост от сезона и наличните пресни продукти. Хлябът и водата се третират като нещо насъщно и затова за тях не се заплаща. Философията на съдържателите е – „Яж. Пий. Радвай се и очаквай изненади“. Накрая към това нелошо житейско мото остава само да добавим – Наздраве!


 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации