Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод в катедралата „Св.Стефан“

4. април 2019 | By | Reply More

Елате с нас, за да научим повече за една от най-величествените катедрали в Европа

снимка АРА/Ханс Клаус Техт

Катедралата „Св.Стефан“ е може би най-емблематичната забележителност в австрийската столица. Тя е изпълнена с тайни, с много символи и история.

Знаете ли, че катедралата „Св.Стефан” е висока точно колкото Хеопсовата пирамида? Виждали ли сте символа на австрийската съпротива „O5” в дясно на входа й? Знаете ли какво се крие в подземията й или пък кога бие камбаната „Пумерин”, намираща се в Южната кула? Строена в продължение на векове, горяла, разрушавана и отново издигана, катедралата „Св.Стефан” се е превърнала в емблема на Виена. Малцина са обаче тези, които знаят повече за историята й и познават многобройните легенди и мистерии, свързани с величествената сграда.

През зимата на 2014 г. посетихме това забележително място с екскурзоводката Диана Пиперова и от тогава непрекъснато получаваме запитвания кога отново ще предложим този маршрут в рамките на разходките „Непознатата Виена“. Ето че дойде време за ново посещение. Този път по изключение то ще бъде в събота, тъй като в неделя, 28 април, според православния календар отбелязваме Великден.

Повод за новата разходка е и временната инсталация на артиста Петер Балдингер, която може да се види в основната част на „Св.Стефан“. Точно 1 332 камъка от хартия падат от покрива на катедралата и създават невероятен ефект.

За да се потопим в историята на катедралата, ще направим пълна обиколка и на нейната вътрешност, изпълнена със забележителни творения на изкуството и мистични легенди, свързани с тях. С нас отново ще бъде очарователната екскурзоводка Диана Пиперова, която ще ни преведе през вековната история на една от най-старите и енигматични църкви в Европа.

Посещение с екскурзовод в катедралата „Св.Стефан“

Ето и аптеката, пред която ще се срещнем

На 27 април (събота) 2019 г. в 11.00 и 14.30 ч. ще се срещнем пред аптеката „Alten Feldapotheke“ на площада Щефансплац (Stephansplatz 8A). За да ни познаете по-лесно, с Диана ще държим табела с надпис „Непознатата катедрала „Св.Стефан”. Заедно ще обиколим катедралата отвън, ще се запознаем с основните кули и статуи и след това ще разгледаме вътрешността й.

Кога: 27  април 2019 г. от 11.00 и 14.30 ч.

Къде: Катeдралата „Св.Стефан”, Stephansplatz

Среща пред аптеката Alten Feldapotheke на площада Щефансплац (Stephansplatz 8A)

Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място. Входът за музея на катедралата е 6 евро, които се заплащат допълнително (за деца от 6 до 14 години – 2,50)

ВАЖНО! Катедралата не е само  забележителност, тя е място и за молитва, затова се налага групата ни да бъде ограничена до 20 човека!

Приятели, и този път ще Ви помолим да се запишете предварително на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Ако сте се записали, но се окаже невъзможно да присъствате, молим да ни уведомите, за да може да поканим други хора на Ваше място.

Tags: , ,

Category: Виена, изкуство, история, култура, Непознатата Виена, събития

Leave a Reply