14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрактически наръчник на кандидат-студента в Австрия за 2019

Практически наръчник на кандидат-студента в Австрия за 2019

-- Реклама --

 

Виенски университет снимка univie.ac.at

Текст Марика Василева

www.studybuddy.bg

Австрия е симпатична китна страна с висок стандарт в Централна Европа, която последните години става все по-популярна за обучение за българските студенти. По последни данни на UNESCO в Австрия се обучават около 1500 български студента, като българската група влиза в топ 10 на най-големите международни групи от студенти.

Безплатно ли е образованието в Австрия?

Висшето образование в Австрия е безплатно за български студенти в държавни университети, плаща се само административна такса на студентски съюз – €19,70 на семестър. Плащайки тази административна такса, ти имаш достъп то студентски съюзи, чрез които имаш редица придобивки. Получаваш студентска карта, с която имаш право да си купиш карта за градски транспорт (трамваи, автобуси, метро) на цена от €75 на семестър – не на месец. Толкова изгодно не можеш да си намериш даже в България. Освен, че можеш да ползваш транспорт на много ниски цени, получаваш и ред други отстъпки – в музеи, държавни влакови линии, студентски кафета и заведения, спортни съоръжения и много други. И не на последно място, чрез тези съюзи можеш да получиш помощ и подкрепа при евентуални проблеми с ученето ти.

В Австрия има и университети по приложни науки, които предлагат по-практически насочено обучение. В тях обучението не е безплатно, но пък таксите са много ниски по сравнение с тези във Великобритания и Холандия – около €250-300 на семестър.

Има ли студентски общежития?

За разлика от Холандия например, в Австрия има студентски общежития. Те не са свързани с университетите и за тях се кандидатства индивидуално, не чрез университета, в който си приет. Има специална организация, която се занимава със студентските общежития и чрез нея е необходимо да си кандидатстваш за стая. Цените са около €300-400, зависи от стаята, защото има двойни и индивидуални стаи. Всяка стая разполага със собствена баня и тоалетна, а кухнята обикновенно е една на етажа и се дели между всички стаи. Но не се стряскай – по този начин всъщност можеш да се социализираш, да се запознаеш със съседите си и да си намериш нови приятели. Общежитията си имат и стаи за събирания – всеки може да я запази и да си направи парти в нея. Разполагат също така и с гараж за колела, фитнес, сауна, специални учебни стаи, а най-хубавото е че не трябва да се занимаваш да почистваш, защото всяка седмица стаята ти се почиства, а общата кухня – всеки ден.

Какво мога да уча в Австрия?

Най-краткия отговор е – всичко. Да, наистина в Австрия можеш да учиш всичко. Повечето програми разбира се, са на немски език, но се намират и на английски, като всяка година се отварят нови на английски език. Например, най-известният университета в страната, University of Vienna, предлага около 20 магистърски програми, преподавани на английски език. Въпрос на време е да започнат да се предлагат и бакалавърски програми на английски език.

Най-популярни сред българските студенти са специалности като архитектура, журналистика, медии и комуникации, икономика, бизнес, информатика, право. Не са за подценяване и арт програмите в Австрия, която е страна с богата култура и съответно е много добра школа за изкуство, музика, театър. Неслучайно University of Music and Performing Arts Vienna наскоро зае първо място в класацията QS World University Rankings By Topic: Performing Arts. Разбира се, конкуренцията в подобен тип училища е много голяма и силна, но не е невъзможно да бъдеш приет. Не за подценяване са и техническите университети в Австрия – TU Wien и TU Graz, които имат също много силни специалности.

Мога ли да уча в Австрия, ако не знам немски достатъчно добре?

Немският със сигурност не е лесен за изучаване, но не и невъзможен. Ако ти не си от немска гимназия или паралелка, то това не означава, че не е възможно да бъдеш приет. Имаш възможност да научиш немски до необходимото за учене в университет ниво (B2-C1) на специален курс за половин или един семестър. На тези курсове се обучават хиляди международни студенти, не само българи. Необходимо е обаче нивото ти на немски да е поне А2, за да запишеш подобен курс. Има и такса за него – около €1200 на семестър, но пък след това няма да плащаш абсолютно нищо. Безспорно е предимството в това да говориш немски език – английският език вече не е уникално качество, а необходимост. Немският език е най-силният и търсен език в ЕС, затова може да си сигурен, че само говорейки го, няма да останеш никога без работа.

Мога ли да съчетавам работа и учене в Австрия?

Да, това е напълно възможно. Обучението в австрийските университети не е лесно, но въпреки това, много български студенти успяват да съчетават работа и учене. Тук идва предимството да учиш в голям град и столица като Виена – намирането на работа е по-лесно, отколкото в малък град. Във Виена има и много силно българско общество, което също може да ти удари рамо при намирането на първата ти работа. Минималното заплащане е около €8-9 на час. Няма ограничения за това колко часа можеш да работиш, но ако изкарваш под €400 на месец си освободен от плащането на данъци в Австрия, а ако направиш повече трябва да подаваш декларации и да платиш данъци върху изкаранат сума.

Как мога да кандидатствам в Австрия?

В Австрия, за разлика от Дания, Холандия, Великобритания, се кандидатства, когато вече си взел дипломата си от училище или университет. Това обикновено става в летния период, затова крайният срок за кандидатстване е 5-ти септември. За повечето програми приемът е по документи, за някои е необходимо да се явиш на допълнителен изпит на място. Когато вече си приет има и процедура по записване в университет, която става на място.


От 2019 г. Виенският университет въвежда приемни изпити за седем специалности


Study Buddy предлага услуга за кандидатстване в Австрия и Германия. В отличие от останалите консултанти, нашата услуга за Австрия включва и помощ и асистиране при записването в университет на място, помощ при кандидатстване за общежитие, помощ при записване на езиков курс по немски, помощ при отваряне на банкова сметка, студентска карта за градски транспорт и всички подобни услуги, които са ти необходими по време на първите ти дни в Австрия. Ако не знаеш достатъчно добре немски и си за първи път в страната, тази подкрепа ще облегчи много аклиматизацията ти в Австрия, а и за успешното завършването на много от тези административни неща е по-лесно да си с някого, който говори немски и дълго време е живял в страната. Затова не се колебай да се довериш на Study Buddy.

Свържи се със Study Buddy за безплатна първоначална консултация.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации