5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоНепознатата Виена: Научихме историята на Императорската съкровищница

Непознатата Виена: Научихме историята на Императорската съкровищница

-- Реклама --

Благодарим на всички приятели на Меланж Булгарен, които бяха с нас в този неделен следобед

снимка Меланж Булгарен

„Най-после историята на Австрия започва да ми се изяснява. За съжаление до сега не знаех нищо за тази страна”. „Влизала съм в този музей няколко пъти, но едва сега забелязах важни детайли и то благодарение на разказа на Диана Пиперова”. „Много интересно поднесена беседа. Екскурзоводката е ерудиран и обаятелен разказвач”. Това са част от отзивите, които получихме след края на и двете разходки „Непознатата Виена: Посещение с екскурзовод в Императорската съкровищница” в неделя, 24 март.

Заедно с многобройните ни гости преминахме през 21-та стаи, побрали едни от най-ценните съкровища на Западния свят. Експозицията, условно разделена на предмети с църковно и светско предназначение, представя инсигниите на императорската власт още от времето на Свещената римска империя.

Научихме историята на короната на Свещаната римска империя, на императорския меч, Свещеното копие, познато още като „копие на съдбата”, с което се смята, че римският войник Лонгиний е пробол Исус между ребрата, на рога на кит-нарвал, считан за рог от еднорог,  чашата от ахат от късната античност, приемана за Светия Граал. Проследихме и българската връзка, свързана с короната на Стефан Бочкай, насладихме се на опаловия комплект, който Унгария подарява на Стефани, съпругата на Рудолф, сина на Сиси и други ценни бижути и още много ценни реликви.

Залата с гоблените ни разкри тънкостите на този занаят и майсторството на мъжете, които тогава са бродирали гоблените, използвайки понякога по 3-4 цвята конци само за зеница на окото! Съкровищата, предоставани от ордена „Златното руно“, също са свързани с много тайни, които се опитахме да разбулим.

снимка Нели Бижева-Такева

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички приятели, които в неделния ден дойдоха на разходките. Особено сме щастливи, че сред нас имаше и сънародници от Линц! Благодарим и на нашата очарователна екскурзоводка Диана Пиперова, че отново ни преведе през историята и съкровищата на Австрия.

Съвсем скоро ще обявим датата и маршрута на следващата разходка – следете ни!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации