22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияС ретро влак от Виена до фантастичните градини на Китенбергер 

С ретро влак от Виена до фантастичните градини на Китенбергер 

-- Реклама --
За Нели Арабаджиева (в средата) пътуването с ретро влака започва със стъпването на червения килим

В забързаното време, когато всеки иска да се придвижва светкавично от точка А до точка Б, забравяме за удоволствието  и насладата от бавното и елегантно пътуване.  Затова бих искала да споделя моите впечатления от пътешествието с  ретро вагони, теглени от парен локомотив.

Пътешествието ни започна от гара Heiligenstadt в 18:30. Още с пристигането на перона разбрах, че това пътуване няма да е просто качване на поредното превозно средство, а ще е нещо специално – очакваше ни червен килим и чаша газирано вино (за мое учудване с много добро качество).

Докато се справяхме с питието, пътниците имахме  възможност да се запознаем помежду си, да си направим снимки заедно и да си поговорим за това, което ни очаква. Честно да си призная, аз съм скептична по природа и в началото не бях особено ентусиазирана.

ретро влак Виена Кремс

Но това чувство бързо започна да се променя. Почувствах се като истинска дама, когато ми бе подадена ръка, за да се кача във вагона – жест, отдавна забравен в етикета на бързащите. След  влизането в салона, в който бяхме настанени (всеки вагон е декориран в различен цвят), ме порази обстановката и прекрасните ретро мебели. Купета няма, а масите с искрящо бели покривки за двама или четирима, създават усещането за посещение в луксозен ресторант с постоянно променяща се гледка.

Вежливият персонал (облечен подходящо за обстановката) бързо се отзова и ни предложи листа с напитки и храна по избор. Ние, разбира се, си поръчахме грюнер велтлинер (много добро вино ). Предлага се приличен избор от бели и червени вина, слабоалкохолни и безалкохолни напитки, а кухнята е типично австрийска – гулаш,  Wienerwürstchen, сандвичи – не е гурме, но достатъчно разнообразно и вкусно.

Пуф-паф – потеглихме плавно. Вече се беше стъмнило, та светлините на Виена не ми бяха толкова интересни, колкото светлината вътре във влака. Любопитството ми се събуди още повече, когато разбрах, че не е задължително да си прекараш  времето, седейки на мястото си. Разходих се до съседния вагон, където (колко удобно, особено за мен!) се намираше лаундж  вагонът, мебелиран в златно- жълто с удобни кресла и диванчета, предразполагащи към непринуден или задълбочен разговор. Аз, разбира се, се настаних на бара, защото от високото столче имах поглед  надалече. Предложеното добре охладеното вино на фона на лека джаз-лаунж музика си беше предпоставка да  прекарам останалото време от пътуването в този вагон – бар на колела.

За съжаление, в съседния вагон, обособен като дискотека с кръгла диско топка, пръскаща светлини в различни цветове и посоки, нямаше музика.

ретро влак

Върнахме се обратно на гарата към 22:00 час. Там се заговорих с двамата машинисти, които след като разбраха, че съм българка, се зарадваха и споделиха с гордост, че парният локомотив се изпраща за поддръжка и ремонт в България. Нали разбирате каква беше моята реакция: Как така се изпраща цял локомотив, който тежи няколкостотин килограма, за ремонт в България?

„Ами много лесно!”, отговориха машинистите. „Първо го качваме на кораб и по Дунава  локомотивът стига до Русе, а оттам право в София. Там са най-добрите специалисти по поддръжка на тази техника”. Аз нали съм си Тома Неверни поисках доказателства. И в 03 часа през нощта човекът ми изпрати снимките от транспортирането на локомотива.

Както гласи девизът на нашата туристическа агенция NA Tour – представяме само това, което лично сме видели и преживели, затова споделяме и препоръчаме горещо разходката с ретро влака на всички, за които пътуването е нещо повече от придвижване от точка А до точка Б.

Ето и нашето предложение за еднодневна екскурзия:

С ретро влак от Виена до фантастичните градини на Китенберг  

 Дестинацията е малко позната, но много интересна. Ботаническият парк   Kittenberger Erlebnisgärten представя  приказно красиви цветя, градински и диви храсти, живеещи в хармония, овощни  и декоративни дървета, места за отдих и почивка до мини езерца. За децата има селски двор с козички, зайчета и кокошки, с които малчуганите могат да се запознаят и поиграят.

Тръгването е на 12 май в 10:00 часа от гара Franz Josef Bahnhof с ретро вагоните, теглени от парен локомотив. Пътуването до Кремс  продължава около 3 часа и всяка минута предлага  незабравими гледки от красивата природа на долината Вахау покрай река Дунав. На чаша кафе с приятна музика и в елегантна обстановка времето минава неусетно. Следва посещение и концерт във фантастичните градини Kittenberger Erlebnisgärten. Връщането във Виена е около 20.00 ч.

При събиране на по-голяма група, тя ще бъде придружена от екскурзоводката  Диана Пиперова, която ще разкаже интересни истории за местата, покрай които ще минем и посетим.

Подробности и цени на програмата може да получите на тел. 01 7890800 или на мейл : office@na-tour.com. Следете и нашата facebook  и instagram страница .

Пътуването с ретровлака на 12-и май 2019 се организира по повод празника на майката (Muttertag) в Австрия (ето и една чудесна идея за подарък). 

платено съобщение

_______________

Още по темата:

Ароматните кайсии на Вахау

Пътят между Кремс и Шпиц избран сред 25-те най-красиви в света

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации