12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаЧитателите споделят: С разходките "Непознатата Виена" опознаваме историята и културата на града,...

Читателите споделят: С разходките „Непознатата Виена“ опознаваме историята и културата на града, в който живеем

-- Реклама --

Петранка Стоянова е читател на блога на българите в Австрия и почитател на разходките „Непознатата Виена“, които Меланж Булгарен организира заедно с екскурзоводката Диана Пиперова. Сърдечно ѝ благодарим за споделените впечатления и снимки от посещението ни във Виенската държавна опера през април 2018 г.

снимка Петранка Стоянова

Непознатата Виена“ – това е името на серия от разходки, с които блогът на българите в Австрия Melange Bulgaren ни представя тайните на този прекрасен град, а информацията ни е поднесена от обаятелната и вдъхновяваща екскурзоводка Диана Пиперова. Моето първо участие бе на разходката из “Кабинета на изкуството в Музея на историята на изкуството“. Бях пристигнала няколко месеца преди това във Виена и изпълнена с любопитство да открия и да опозная града. А той предлага от всичко и по много. От музикални концерти на млади изпълнители в метростанциите, през многобройни събития на площада пред Ратхауз до изпълнения от най-високо ниво на представления във Виенската държавна опера.

Операта във Виена – едва ли има турист, който не си я е отбелязал в списъка за забележителности, които непременно трябва да се видят.

Очаквах мои приятелки на гости и те задължително искаха да я посетят. За техен късмет точно по времето, в което те щяха да са тук, дойде и поредната разходка от „Непозната Виена” – а именно из Виенската държавна опера. Така заредени с ентусиазъм и нетърпение зачакахме срещата си с Диана Пиперова и любопитните факти, които тя щеше да ни представи.

Диана Пиперова, снимка Петранка Стоянова

Всички, които са присъствали поне на една от лекциите с нея, знаят за нейния нестихващ ентусиазъм, с който представя любопитни факти и събития, случили се години назад. Така и ние ставаме част от тези събития, опитваме се да си представим как са живели хората тогава, да съпреживеем емоциите им, за да се върнем отново към днешния ден по-обогатени и емоционално заредени.

Виенската опера
снимка Петранка Стоянова

За мен лично беше интересно да науча не само историята на сградата и въобще развитието на дейността й, но и  историите за хората, които по един или друг начин са свързали живота си с нея, за да е тя това,което е днес – институция, доказала се през годините – 350 постановки за сезон и 600 000 посетители.

По време на разходката имахме възможност да видим и как новите технологии се съчетават с оперното изкуство, а именно супер мощен проектор, с който се допълват декорите към “Залезът на боговете“ на Вагнер.

Така Диана Пиперова открехна завесата и ни представи живота във Виенската опера зад кулисите. Гостите ми бяха много доволни, а аз съм в очакване да открия следващите тайни на този прекрасен град.

 

 

 

За да не пропускате разходките „Непознатата Виена“, абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен ТУК и следете нашия календар със събития ТУК.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации