6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХиляди ученици в цяла Австрия ще се включат в протеста за опазване...

Хиляди ученици в цяла Австрия ще се включат в протеста за опазване на климата

-- Реклама --

Протестните шествия са част от световната инициатива „Петъци за бъдещето”

Хиляди австрийски ученици ще се включат в днешния протест в защита на климата и така ще бъдат част от световната инициатива „Петъци за бъдещето”, която се провежда едновременно в над 90 държави.

Въпреки че обществото като цяло е разделено по въпроса дали децата трябва да пропускат учебни часове, за да участват в протестно шествие, повечето хора са съгласни, че е крайно време да се предприемат решителни действия за спазване на Парижкото споразумение и да се ограничи увеличението на глобалната температура до 2 градуса.

Специален комитет на родителите подкрепи протеста на учениците. „Най-добрите възможности за справяне с климатичните промени бяха преди 30 години. Последният шанс  да избегнем опасния климатичен колапс е сега”, се казва в тяхно изявление. Те ще придружават протестното шествие и ще помагат децата си.

Министърът на образованието Хайнц Фасман заяви, че като цяло подкрепя ангажимента на учениците, но не и факта, че протестът се провежда в учебно време. Той обеща да покани инициаторите на протеста на специален разговор, но до конкретна среща не се стигна.

Малко повече от 1000 ученика официално са заявили участието си в протестното шествие във Виена. Между 10 и 11 ч. младежите ще се събират на пет различни пункта, след което ще поемат към  Heldenplatz . Оттам всички заедно ще се отправят към няколко министерства като шествието ще завърши около 16.00 ч. пред Министерство на транспорта.

Движението в центъра на столицата няма да бъде спряно, но полицията предупреждава за възможни задръствания.

Протести ще има и градовете Кремс, Амщетен, Мьодлинг, Винер Нойщад, Сент Пьолтен в Долна Австрия.  Между 500 и 1000 ученика се очаква да изпълнят централния площад в Линц. Два лъча протестиращи ще се отправят едновременно към центъра на Залцбург. Между 10 и 14.00 ч. са предвидени шествия и в Инсбрук. Макар и по-малобройни демонстрации ще има и Клагенфурт, и във Вилах.

Вчера стана известно, че 16-годишната активистка за промени в климата, която е и главен инициатори  и вдъхновител на „петъци за бъдещето” – Грета Тунберг, е номинирана за Нобелова награда за мир.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации