1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКардинал Кристоф Шьонборн бе специален гост на откриването на изложбата "Корените на...

Кардинал Кристоф Шьонборн бе специален гост на откриването на изложбата „Корените на християнството в Европа, папството и българите 9-21 век“ в БКИ”Дом Витгенщайн”

-- Реклама --
снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

„Дълбоко съм развълнуван от изложбата „Корените на християнството в Европа, папството и българите 9-21 век“, която се открива днес в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“. Тя говори много за бъдещето на Европа, защото само заедно, обединени от общи християнски принципи, можем да вървим напред”. Това каза в приветствието си кардинал Кристоф Шьонборн, архиепископ на Виена и примас на католическата църква в Австрия, който бе специален гост на събитието.

Уникалната по рода си изложба представя 53 платна с фотографии, разкриващи сложните връзки на българските владетели и църковни водачи със Светия престол. Документите са предоставени от Ватиканския секретен архив, Ватиканската Апостолическа библиотека и архивите в Дубровник. В залите на БКИ”Дом Витгенщайн” могат да се видят кореспонденцията на Папството с княз Борис-Михаил по време на приемане на християнството, с цар Калоян, с цар Иван-Асен II, с цар Иван Александър, документи за дейността на католическите мисионери по българските земи в периода XV – XVIII век. Обширно е представена и дейността на на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, който по-късно става папа Йоан XXIII, който по време на десетгодишната си мисия в България създава Апостолическата Делегация в София през 1931 г. Той е обявен за блажен от Папа Йоан Павел II, а папа Франциск го канонизира. Сред експонатите са и документи, показващи съдбата на католиците в България след Втората световна война и по времето на комунизма, отразено е и посещението на папа Йоан Павел II. в България през май 2002 година.

Изложбата бе официално открита на 8-и март 2019 г. в присъствието на Негово Високопреосвещенство австрийския кардинал Кристоф Шьонборн, архиепископ на Виена, представители на Папската нунциатура в Австрия, посланика на Република България в Република Австрия Н. Пр. д-р Иван Сираков, енорийския свещеник отец Иван Петкин, представители на посолството и постоянното представителство на България в ООН, много дипломати, духовници, историци, български и австрийски интелектуалци. Директорката на БКИ „Дом Витгенщайн“ доц. д-р Румяна Конева поздрави присъстващите и подчерта, че събитието е посветено на европейската идентичност и нейните християнски корени, а България има голям принос за тяхното изграждане и развитие през вековете, имайки историческата привилегия да поддържа тесни връзки с папската институция.

кардинал Кристоф Шьонборн и директорката на БКИ“Дом Витгенщайн“ Румяна Конева снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

Куратори на изложбата са проф.д.изк.н Аксиния Джурова, доц.д-р Пламен Карталов и монсеньор Страхил Каваленов, генерален викарий на диоцеза в Никопол.

Гостите се насладиха и на изпълненията на трима изтъкнати музиканти – прочутата българска кларнетистка Деница Лавчиева, проф.Евгений Синайски (пиано) и проф.Александър Земцов (цигулка).
Експозицията се  открива два месеца преди преди апостолическата визита на папа Франциск в България. По време на предстоящото си пътуване до София той ще се срещне с българския патриарх Неофит и ще посети град Раковски – единствения български град с компактно католическо население.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации