6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеМартенски празници в българското училище „Никола Вапцаров” в Грац

Мартенски празници в българското училище „Никола Вапцаров” в Грац

-- Реклама --

На 9-и март ученици, учители и родители се събраха в българското училище „Никола Вапцаров“  в Грац и отпразнуваха заедно всички мартенски празници

мартенски празници в Грац

 

Текст: Елизабет Спасова

Месец март е богат на празнични дни – от Баба Марта, през Деня на Освобождението до Деня на майката и жената – все хубави поводи, които децата в българското училище „Никола Вапцаров” в Грац искаха подобаващо да отбележат.

Ученици, учители и родители дадохме от своето време и от своята енергия и заедно отпразнувахме на 9-и март всички мартенски поводи.

Прекрасният празник ни пренесе за час-два в родината и отново показа, че не можем да избягаме от българското, защото го носим навсякъде по света вътре в нас. То се разбушува изведнъж като морска буря!

В българското училище всички сме заедно и силни за българщината. Все едно кой е уморен от работа, кой е дошъл на тържеството набързо между два ангажимента. В залата сме само българи. Прокрадва се тук там и някоя немска дума, но в сърцата отекват незабравимите слова на Вазов, Ботев, чудните български песни, стихове и приказки. Талантливите деца, вдъхновени от своите учителки, пресъздават историята и традициите на България със стихове и песни. Празникът нямаше кулминация, защото програмата бе низ от вълнения. Можеш ли да сравниш красотата на разказа „Майчина сълза“ и стихът на Вазов за майката? Можеш ли да не настръхнеш на песента за капитан Петко Войвода? Докоснали се веднъж до съкровищницата на българската литература, музика и история, днешните ученици, ще продължат да предават тези знания и на техните деца. Връщайки се назад и с натрупването на опит, те ще разберат, че от извора винаги се пие на колене.

българско училище в Грац

В българското училище в Грац има деца с най-разнообразни интереси. Някои ученици свирят на гъдулка, други на китара, трети спортуват, но в събота винаги се събират с усмивка в класната стая. Отличните педагози успяват да намерят баланса между традиционното в българското образование и доста по-различното като структура на учебния процес австрийско училище, с което децата ни несъмнено са свикнали.

Десислава Опел, ръководител на българското училище „Никола Вапцаров“ в Грац

Ние българите в Грац сме горди с това, че благодарение на Десислава Опел и на още всеотдайни родители-основатели на българското школо можем да се присъединяваме към всеки значим за родината ни ден и то заедно със знаещите ни наследници! Незабравим, пълноценен български светъл 3-ти март бе съпреживян от всички нас, защото макар да сме в чужбина, нашите деца се учат на езика, писмеността и културата ни.

И ако някой се пита дали ще пребъде България, то нека посети веднъж един празник на училището в Грац и да тропне едно хоро с нас!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации