22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТанцова двойка със синдрома на Даун е сред  дебютантите, откриващи Оперния бал...

Танцова двойка със синдрома на Даун е сред  дебютантите, откриващи Оперния бал във Виена

-- Реклама --

Тазгодишното издание на Бала на баловете, което се провежда на 28 февруари, е посветено на 150-годишнина от откриването на Виенската опера и ще бъде под мотото „Всичко е опера”

Мария Набер и Симон Куврьор, които живеят със синдрома на Даун, са сред дебютантите, откриващи Бала на Операта, снимка Андреас Набер

144 двойки от 13 различни държави ще дебютират на тазгодишното издание на Виенския бал на Операта. За първи път хореографията на танците за откриването на бляскавото събитието е поверена на танцово училище извън Виена. Santner идва от Горна Австрия, а основателите му Мария и Кристоф не са посещавали никога самия бал.

От 2001 г. сред дебютантите неизменно има двойка от културно и образователно сдружение „Ich bin O.K”, което има за цел да подпомага хора със затруднения да преодоляват социалните бариери и да се интегрират успешно в обществото. Тази година Мария Набер (1996) и Симон Куврьор (1994), които живеят със синдрома на Даун, ще бъдат сред танцьорите, откриващия най-известния виенски бал.

Мария открива рано страстта си към танците и от 11-годишна е активен член на танцовото студио към сдружение „„Ich bin O.K”, а през 2015 г. е приета в Dance Company. Тя има редица участия в международни танцови събития и фестивали (през 2016 Impuls Tanzfestival, Виена, 2017 международната танцова седмица в Дрезден).

Още деветгодишен Симон започва активно да се занимава с танци и през 2006 г. се присъединява към сдружение „„Ich bin O.K”. Той е носител на редица международни награди и участва активно в музикални постановки в Австрия.

Двамата споделят, че са положили много усилия, за да разучат стъпките на валса, тъй като личните им интереси са насочени повече към модерните танци. През почивните дни те са репетирали по пет часа заедно с Мария и Кристоф от танцово училище Santner и вече са спокойни за днешното си излизане на голямата сцена.

Бал на Операта, открива, дебютанти
снимка Michael Pöhn

Акценти на бала

Традицията повелява дебютантките да са облечени в дълги бели рокли, а кавалерите  с фракове. Дизайнер на прочутата диадема на момичетата тази година е Донатела Версаче, а темата е вдъхновена от операта на Вагнер „Рейнско злато”. Тя е изработена, както винаги, от ювелирите на фирма Сваровски.

Балът на баловете ще бъде открит от звездата на Виенската опера сопраното Ана Нетребко.Тя ще бъде заедно със съпруга си Йосиф Айвазов и освен солови изяви, двамата ще изпълнят заедно ария от „Бохеми” на Пучини.


Анна Нетребко ще пее на Бала на баловете

Баловете – петият сезон в календара на виенчани


Всяка година в организацията на бала влизат нови елементи, но и много са традициите, оформящи  физиономията на това голямо светско събитие. Гостите на бала, например, неизменно получават подарък за спомен. Тази година за дамите е подготвена по една запушалка за бутилка, украсена с кристали Сваровски, и луксозна бонбониера, а мъжете ще се сдобият с фина кърпичка за фрак и обувалка. Тръгвайки си от бала всички си вземат от традиционните за карнавала понички.

Звездни гости

Близо 5 150 са гостите на бала като сред тях са видни представители на международния политически, кулурен и обществен елит.

Колорит на блясковото събитие отново придава известният виенски строителен предприемач Рихард Лугнер, който всяка година кани в ложата си някоя световна знаменитост. Този път той ще бъде придружен от австралийската манекенка Ел Макферсън, известна още като „Тялото”. Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен ще бъде в компанията на кенийската германистка, журналистка и писателка Аума Обама, по-голяма сестра на Барак Обама по бащина линия. Гост на канцлера Себастиан Курц ще бъде премиерът на Северна Македония Зоран Заев.


Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен


Всичко си има цена

23 600 евро струва най-скъпата ложа (без входния билет , храната и напитките);

315 евро е цената на нормален билет за бала;

10,50 евро струва двойка от прочутите наденички на кафе „Герстнер” (Gerstner-Würstel) с горчица, хрян и хлебче; толкова струва и порция гулаш;

12 евро ще платят гостите за една чаша сект, цяла бутилка – 164 евро;

Средствата, събирани от различни инициативи около и по време на
бала, ще бъдат дарени за благотворителност на организациите Каритас и Суперар, която финансира млади музикални таланти.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации