9.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоисторияНепознатата Виена: Посетихме и музея на Зигмунд Фройд

Непознатата Виена: Посетихме и музея на Зигмунд Фройд

-- Реклама --

Благодарим на всички приятели на Меланж Булгарен, които бяха с нас в този неделен следобед

Нашата група влиза в музея на Зигмунд Фройд
снимка Меланж Булгарен

Музеят на бащата на психоанализата Зигмунд Фройд във Виена се помещава в апартамента, в който той прекарва повече от 40 години от своя живот. Не всички стаи на прочутия адрес Berggasse 19 са отворени за посетители, а от оригиналното обзвеждане на дома е запазена само чакалнята пред кабинета, в който Фройд е приемал пациентите си. Стените обаче са отрупани със снимки и картини, запечатили живота на една от най-ярките личности от края на 19-и век.

Вълнуващо е да се прекрачи прага, през който Фройд е минавал и да се поседи в кабинета, където полегнали на прочутата му кушетка, известни личности са споделяли своите сънища.

Истинското пътешествие в света на учения, в неговите чисто човешки тревоги и радости, в семейния му живот бе разказът на обаятелната екскурзоводка Диана Пиперова. Тя ни поведе от ранното му детство във Фрейберг (днешна Чехия), през ученическия му период във Виена, годините на научни търсения, та чак до принудителното му заминаване за Лондон след идването на национал-социализма на власт. С увлекателния си разказ тя оживи фигурите на съпругата му Марта Бернаис, на най-малката му дъщеря Анна Фройд, на Карл Юнг, който го изоставя в научната работа. Човекът, надникнал отвъд сънищата и който пръв се е опитал да разгадае силата на Срух-аз-а е имал своите човешки слабости – да пътува, да пуши, да събира антични предмети. Убеден, че поетите и писателите знаят повече за човешката психология от психоаналитиците, Фройд е научил испански, за да чете Сервантес, а на осем годинки е четял Шекспир в оригинал.

В кабинета на големия учен
снимка Меланж Булгарен

В края на февруари музеят ще бъде затворен за повече от година за цялостна реставрация. Имахме възможността да го видим във вида, в който го е оставила дъщерята на големия учен – Анна Фройд.

Следващата разходка от инициативата „Непознатата Виена” ще се проведе на 24 март (неделя) в Съкровищницата в Хофбург. Очаквайте подробности.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации