22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВсе повече австрийци оценяват като важно членството на страната в ЕС

Все повече австрийци оценяват като важно членството на страната в ЕС

-- Реклама --

От 2016 г. се наблюдава стабилна тенденция на повишаване на одобрението на австрийските граждани в предимствата на съюза

Все повече австрийци оценяват високо членството на страната в Европейския съюз. Актуално изследване на обществените нагласи показва, че 58% от населението възприема съюза като важен за Австрия, докато за 29% той е без или почти без значение. Това са най-високите стойности на одобрение от 1995 г., показва изследване на IMAS, проведено в периода между 3 и 24 януари 2019 г. с 1029 австрийски граждани.

На референдума през 1994 г. 66,6% от австрийците гласуват за присъединяване към ЕС. Въпреки това категорично решение, през 1996 г. едва 38% са заявяват, че оценяват принадлежността към общността като важна, а 46% са били на обратното мнение. В продължение на години тенденцията за неодобрение на членството се запазва, но след 2016 г. се обръща.

В тазгодишното изследване се достига до най-високата стойност на позитивно оценяване на членството – 58% от запитаните са посочили, че ЕС е много важен или доста важен за Австрия. В същото време и процентът на недоволните от съюза е достигнал до рекордно ниско ниво – 29%.

одобрение на ЕС сред австрийците

По-детайлен анализ на резултатите показва, че няма съществена разлика в мнението на хората от различни възрасти, не се наблюдават различия и в отговорите на мъже и жени. Затова пък хората с по-високо образование дават значително по-високо одобрение на членството в ЕС – най-често значително над средното.

Според 46% от запитаните съюза носи на Австрия повече предимства, отколкото недостатъци, 27% виждат предимно негативи, а за останалите 27% ползите и вредите са по равно разпределени. Хората с по-висока степен на образование под 60 години са твърдо убедени в ползите от еврпейското обедининие и дават оценки над средните.

Почти половината от запитаните – 47% заявяват, че на европейските избори през май ще гласуват за австрийски представител в Европейския парламент. За 33% тези избори са без значение, а 20% нямат намерение да се разходят до урните.

___________

Още по темата:

Себастиан Курц със силна проевропейска реч на форума в Алпбах

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации