7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаЧрез електронно гласуване партия „Да, България” провежда вътрешни предварителни избори за евродепутати

Чрез електронно гласуване партия „Да, България” провежда вътрешни предварителни избори за евродепутати

-- Реклама --

 Партията проверява доколко електронното гласуване е мисия възможна; отваря временен офис за българите в Австрия.

 Да, България електронно гласуване

Особено важната и актуална за българите в чужбина тема за електронно гласуване периодично се появява в дневния ред на законотворците, но все така упорито продължава да се измества и неглижира.

Тази седмица сме свидетели на първия опит в политическото пространство за гласуване по начин, различен от добре познатото ни пускане на бюлетина в урна.

„Да, България“, която е част от „Демократична България“, реши да проведе вътрешните предварителни избори за евродепутати, използвайки изцяло нов подход. Гласуването е електронно или по пощата и в него може да участва всеки, дори и да не е член на партията. За целта трябва да се свали приложението за мобилен телефон.

За регистрацията е необходим и код, който може да се получи от член на партията или чрез електронна заявка. Кандидатите на „Да, България“ са 17, като сред тях има както познати лица като бившия посланик и външен министър Стефан Тафров, служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, така и много млади.

Гласуването започна от 00:00 ч. на 4 февруари и ще продължи до края на 10 февруари.

Първите отзиви за електронния вот са изключително позитивни. Гласувалите вече чрез апликацията, подчертват удобството и бързината, тъй като всеки може да подаде гласа си спокойно по всяко време на денонощието. От партията се надяват по този начин да привлекат гласове не само сред по-младите хора, но и сред българите в чужбина, които също могат да се включат във вота.

В тази предизборна кампания на „Да, България“ има още един изцяло нов елемент, насочен към българските общности зад граница. Партията открива свои офиси в големите градове, където доброволци дават информация на всеки, който иска да се запознае с изборния процес и да участва в него.

Във Виена такъв офис ще бъде отворен на 6-и февруари (сряда) и 8-и февруари (петък) между 15.00 и 17.00 ч. на адрес:

Neosphäre
Neustiftgasse 73-75
1070 Wien

Припомняме, че „Да, България”  бе и единствената партия, която проведе предизборна среща с българите в Австрия през февруари 2017 г.


Христо Иванов пред българите във Виена: Искам да направим България нормална държава


Предстои да видим доколко новият и модерен подход ще бъде успешен и как той ще се отрази на активността на гласоподавателите, както и дали този пример ще бъде последван от други партии.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации