12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноБългарската държава откупи портрет на княз Батенберг за 22 500 евро на...

Българската държава откупи портрет на княз Батенберг за 22 500 евро на търг във Виена

-- Реклама --

На търг, проведен на 28 януари в известната аукционна къща Dorotheum във Виена, българската държава чрез Министерство на културата откупи портрет на княз Александър I Батенберг и още няколко предмета от личното му наследство.

Министърът на културата Боил Банов е взел лично участие в аукциона заедно с директорката на БКИ „Дом Витгенщайн” проф. Румяна Конева. На портрета, рисуван през 1880 г. от художника Конрад Дилиц, княз Батенберг е в цял ръст, с ордени и с опълченски калпак. Първоначалната оценка на картината от експерта на търга д-р Георг Лудвигщорф е между 12 000 и 15 00 евро. При наддаването той е достигнал цена от 22 500 евро. Рамката е от позлатена дърворезба, а в горната част има корона, скиптър и имперска топка.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и  министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, се казва в прес съобщение на Министерство на културата. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обяснил той.

Портретът е обявен за продажба директно от наследници на княз Александър Батенберг и не е преминавал в чужди ръце.

Александър I Батенберг е роден на 5 април 1857 г. във Верона и умира на 17 ноември 1893 г. в Грац. Той е първият български княз и е управлявал България от 1879 г. до 1886 г. като по негово време се случва и Съединението. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

Сребърният поднос с гравюра, подарен на княз Батенберг от жителите на Берковица, е бил с първоначална цена между 600 и 1000 евро. На търга той е закупен за 6 250 евро.

Наред с портрета на Батенберг, българската държава е откупила още три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление (цена между 6 250 и 6 875 евро). На търга са били обявени общо 60 предмета – сервизи от майсенски порцелан, мебели, японски свещници.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации