22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Кариерен форум представи възможностите за работа в австрийски компании в България

Виена: Кариерен форум представи възможностите за работа в австрийски компании в България

-- Реклама --

Липсата на квалифицирани кадри е най-големият проблем пред австрийските компании в България

Кариерен форум, кариера в България, Виена
Повече от 180 човека посетиха второто издание на кариерния форум „Твоето Бъдеще в България“, снимка Меланж Булгарен

Близо 180 човека посетиха тазгодишното издание на кариерния форум „Твоето бъдеще в България”, за да се запознаят с водещи представители на австрийския бизнес в България и да научат повече за възможностите за кариерно развитие в България. Събитието се проведе на 23 януари и се организира за втора поредна година от Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена и Външноикономическия офис на Австрийската стопанска камара.

Нуждата от подобен форум бе обобщена от Улрике Щрака, търговски съветник в посолството на Австрия в София. Тя подчерта, че в последното изследване на Advantage Austria, направено сред 100 австрийски фирми в България през октомври миналата година, недостигът на квалифицирана работна ръка изпреварва вече проблемите с корупцията, правната и икономическа сигурност и инфраструктурата в страната. За да се справят със ситуацията, много компании са открили собствени обучителни центрове, в които сами подготвят нужните им кадри. Търсенето на специалисти директно от чужбина става все по-популярен способ, за което говори и нарастващият интерес към кариерните форуми за българите зад граница. От няколко години такива се провеждат в Германия (Берлин, Мюнхен, Франкфурт), Великобритания (Лондон), Холандия (Амстердам). С тази цел е и форумът „Кариера в България? Защо не!“, насочен също към младите българи, завършили образованието си в западни университети.

Какво предлагаха и какво търсеха компаниите, участнички в кариерния форум

A1, Palfinger, Raiffeisenbank, EVN, Mondi, Dr.Pendl&Dr.Piswanger Bulgaria, S&T Bulgaria, Cargo Partner представиха своята дейност и възможностите за работа, които предлагат. В презентациите си техните представители подчертаха, че търсят преди всичко мотивирани и динамични хора, владеещи езици и готови да градят своята кариера в България. В замяна компаниите предлагат атрактивни пакети, включващи не само добро възнаграждение, но и допълнителни материални стимули и социални придобивки. Търсените специалисти варират според спецификите на компаниите – А1, например, се нуждае от инженери, IT специалисти, анализатори, специалисти в областта на продажбите, маркетинга, човешките ресурси, за Cargo Partner са особено ценни въздушните и морски спедиторите, MONDI търси инженери, специалисти в производството на целулоза и хартия. В индивидуални разговори участниците на форума можеха да зададат конкретните си въпроси и да получат детайлна информация за предлаганите позиции.

Какво търсеха участниците

Гости на кариерния форум бяха не само младежи в началото на своя професионален път, но и хора, които от години живеят и работят в Австрия. Някои от тях споделяха, че все още не обмислят завръщане в България, но искат да се информират за икономическата ситуация в страната. За тях презентацията на заместник-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова бе полезна и информативна. Други пък се интересуваха от възможности за работа с център Виена, но с интензивни контакти с България и се ориентираха към големите А1, EVN, Mondi. За младите хора срещите с представители на австрийските фирми бе отлична възможност да се информират не само във възможностите за кариерно развитие и заплащането, но и за стъпките в процеса на кандидатстване.

Австрия е един от най-важните търговски партньори на България (15-то място). През първата половина на 2018 г. вносът от Австрия към България се е увеличил спрямо 2017 г. с 3.8% на 356 млн. евро, а износът от България към Австрия е намалял с 2.4% до 253 млн. евро. Австрийският износ на услуги достига 127 млн. евро през първата половина на 2018 г. ( с 2.3% по-малко спрямо първата половина на 2017), а вносът на услуги – 281 млн. евро, регистрирайки ръст от 6.4%, което представлява излишък по сметката на България в размер на 154 млн. евро.

През първата половина на 2018 г. България се нарежда на 28-мо място в австрийския износ на услуги и 21-во при вноса. Балансът по текущата сметка е положителен за България и възлиза на 51 млн. евро.

Мозайка  

Даниела Б.(служител) В София имах добър стандарт на живот, в много отношения дори по-висок от този, който имам сега във Виена. При все това, предпочитам да живея в Австрия, защото оценявам чистотата, реда, сигурността, качеството на здравеопазването, които намирам тук. Но човек никога не знае, близките ми са в България и смятам, че е разумно да не затварям вратите зад себе си. На форума получих полезна информация и съм доволна, че дойдох. Има позиции и в областта на продажбите, които евентуално биха представлявали интерес за мен.

Иво Т. (служител в социалната сфера) Искаше ми се да срещна тук повече и по-разнообразни австрийски фирми. Малко трудно ми се връзват цифрите от статистиката с реалната ситуация в България. Заплатите на много места са обидно ниски и човек не може да си покрие елементарни нужни. В IT сектора сигурно е добре, но аз съм учител. Много кадърни българи се изнесоха в последните години и трудно ще се върнат, докато не видят промяна не само в София, но и в провинцията. За такива като мен България все още не предлага нито възможности, нито приличен стандарт.

Симона М.(студентка) Впечатлена съм от идеята и организацията. Аз съм още студентка във Виенския университет и за мен форумът е добра възможност да се запозная със света на бизнеса. Фактът, че разговарям на български език, сваля градуса на напрежението и мога по-спокойно да задам всички въпроси, които ме интересуват. България за мен е добра дестинация, от която да започна професионалната си реализация и не изключвам възможността да се върна. Уча икономика и съм сигурна, че ще мога да намеря нещо интересно и в България.


Все по-често млади хора от чужбина избират да работят в България. Защо?


Галин В.(служител) Имам приятели, които се завърнаха в София и започнаха работа на добри позиции. Всички са много доволни и аз започвам да обмислям дали да не предприема такава стъпка. Тук имам работа, но виждам, че израстването ми ще е бавно и трудно. А разходите за живот не са за подценяване. Този форум ме накара да се чувствам нужен и някак си ме мотивира да се върна. Презентацията на Михаела Михайлова от EVN беше много вдъхновяваща.

Специално за Меланж Булгарен Улрике Щрака изрази задоволството си от проведения кариерен форум. „Има все още някои неща в организацията, които можем да изчистим, но съм доволна, че толкова много хора проявиха интерес”. Според нея събитието има потенциал, който може да се развие през следващата година.

Из презентацията на Зорница Руснова, заместник-министър на труда и социалната политика:

Картина на пазара на труда

  • В края на 2017 г. безработицата в България (6,2%) е под средното ниво за ЕС (7,6%)
  • През 2018 г. е отчетено най-ниското равнище на безработица за последните десет години (5,4%)
  • През 3-то тримесечие на 2018 г. България е сред петте държави членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите – 8,9%
  • През третото тримесечие на 2018 г. средната работна заплата за страната е 1 117 лв., в София – 1 504 лв., в областта на информационните технологии и услуги – 3 196 лв.

Работна заплата нето-бруто съпоставка България-Австрия

съпоставка на работна заплата между България и Австрия

______________

Още по темата:

Кариерен форум събра представители на австрийския бизнес с българи, търсещи работа в родината

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации