5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноХраненето във всички линии на виенското метро вече е забранено

Храненето във всички линии на виенското метро вече е забранено

-- Реклама --

От 15-и януари влиза в сила пълната забрана за ядене по всички линии на метрото във Виена

Плакат от разяснителната кампания на Wiener Linien
снимка АПА/Клаус Тех

Без значение дали искате да похапнете кроасан за закуска или парче пица за обяд, това вече не може да се случи докато пътувате с метрото. От 15 януари влиза в сила пълната забрана за ядене на всякакъв вид храна във всички мотриси на метрото. Засега властите не предвиждат налагането на парична глоба, а нарушителите само ще се предупреждават да спазват правилата. Близо 300 служители на Wiener Linien ще следят за спазване на новите правила.

През септември забраната бе въведена само за линия U6. При онлайн гласуване 28 431 човека от общо 51 216 участници подкрепиха идеята за спиране на всякакъв вид храна в метрото. Този резултат даде основание на фирмата, управляваща обществения транспорт във Виена, да наложи пълна забрана на храненето в метрото. През последните четири месеца тя проведе широка разяснителна кампания, с която се опита да обясни на пътниците, че дори храни, които не се отличават със специфична миризма, оставят следи в мотрисите.


Най-дългата линия на виенското метро U6 отбелязва четвърт век

Безплатни дезодоранти за по-приятно пътуване във виенското метро


Линия U6 е една от най-натоварените и по нея пътуват около 250 000 човека. От въвеждането на забраната през септемеври до сега персоналът е направил забележка на едва 88 пътника, което показва, че хората бързо свикват с новите правила и проявяват пълно разбиране. Затова и властите не планират засега въвеждането на парични глоби или разширяване на забраната и към автобуси и трамваи.

Резултатите от спирането на храненето ще бъдат оценени през лятото и ако все пак се окаже, че регулацията не функционира достатъчно добре, не е изключено да бъде обсъден и вариантът за парична глоба от 50 евро.

Виенското метро е открито преди повече от 40 години, има 109 станции с обща дължина 83 километра и само през 2017 г. е превозило над 450 млн. пътници.

____________

Още по темата:

От 2024 година тръгва линия U5 на виенското метро

Виенското метро пътува вече и до Оберла

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации