7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесFerien Messe 2019: Австрийците показват позитивен интерес, но все още трудно се...

Ferien Messe 2019: Австрийците показват позитивен интерес, но все още трудно се решават на почивка в България

-- Реклама --
Българският щанд на туристическото изложение е 40 кв.м и на него се представят пет туристически фирми, Община Варна и Министерство на туризма. снимка Меланж Булгарен

Текст Елица Ценова

Австрийците са консервативни и взискателни клиенти. Нещата се случват бавно, но усилията си струват. Това споделят повечето български предприемачи, пробвали да наложат роден продукт в алпийската република.

Не по-различна е и картината на туристическия пазар. За австрийците България не е безизвестна дестинация, но не е и достатъчно позната, за да се решават по-активно да я посещават с цел туризъм.

Ferien messe 2019 – всички без Пловдив

Ferien messe Wien е най-голямата туристическа борса в Австрия и ежегодно събира представители на туристическия бранш от цял свят. Тази година на изложението има 850 изложители от 80 държави като в центъра на вниманието е Индонезия. За 4-ри дни през залите минават над 150 000 посетители, имащи интерес към различни видове туризъм.

Българският щанд е на познатото от вече две години място. С площ от 40 кв.м той далеч не е сред малките. Не е и сред тези, които привличат вниманието с пищна и интерактивна реклама. Тази година организаторите са заложили на голям постер със стара къща от Пловдив и по-малки пана с изгледи от България. Наред с Министерство на туризма на щанда като съизложители са още пет туристически фирми и Община Варна: „Одисея – ин“ ООД СТА, „Тандем Травел“ ООД, „Ной Травел“ ООД, „Св. Св.Константин и Елена“ холдинг АД, „Къмпинг БГ“ ООД. Те представят както класически почивки на морето, така и веломаршрути, ваканция в зелена къща, походи из планините и разполагат с рекламни брошури и проспекти, които представят техните услуги и оферти. Тази година нямаше представител на туристическа агенция в областта на спа туризма и балнолечението.


Скучен щанд на кьоше

Ferien Messe 2016: Интересът на австрийците към почивка в България се повишава


По няколко пъти на ден на щанда се представят български вина и сирена. Тази година изложението като цяло е „по-тихо” – липсват изпълнения на народни песни и танци с народни носии. Изложителите залагат много повече на представянето на конкретен продукт и директен контакт със заинтересованите посетители.

За съжаление на българския щанд липсва представител на община Пловдив или туристическа фирма от града на тепетата. Липсват и актуални рекламни материали, свързани с програмата на европейската столица на културата. На непрекъснато проявяващите интерес гости се предлага една единствена малка брошура със забележителности на града. С чар и професионализъм служителите на всяка от фирмите успяват да представят града и да разкажат за възможностите той да бъде посетен и разгледан в рамките на различни маршрути.

Позитивен интерес

„Вече няколко години поред отбелязваме искрен и позитивен интерес към България”, споделя Албена Методиева, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма“ в Министерство на туризма. „Хората познават предимно морето, но проявяват интерес и към културните и исторически забележителности. Тази година за първи път можем да им предложим и карта на къмпинги в България и възможности за алтернативен туризъм”.

Венета Табакова от туристичеко бюро „Интер Вега” е на мнение, че австрийците все още не познават добре възможностите, които предлага България. Когато видят снимки на лавандуловите полета или скалистито крайбрежие на голф курорта „Тракийски скали”, те трудно ги свързват с България. Цената на почивката на морето е решаваща, но се търсят три, четири, че и петзвездни хотели. „Почти всеки, посетил страната ни, е останал доволен и е готов да я препоръча на приятелите си”, разказва тя. Особено въодушевени са тези, които са посетили розобер край Казанлък, возили са се на романтичната теснолинейка в Родопите, опитали са домашно приготвени храни.

Венета Табакова винаги с ентусиазъм разказва за красотите на България снимка Меланж Булгарен

Думите й се потвърждават и от Валтер, който въодушевен идва на щанда, за да разкаже, че вече е бил в България и е много доволен. Той е пенсионер и е избрал маршрута, привлечен от разумната цена. „Видях толкова много за толкова малко пари!”, споделя той и търси Пловдив на картата.

Радостина Йорданова от „Одисея-ин” среща трудности в привличането на туристи за походи в българските планини. Нейната фирма предлага и зелени маршрути, при които гостите отсядат в малки семейни хотелчета, имат възможност да откъснат домат от градината и да опитат типична българска кухня. Намирането на партньорски фирми в Австрия й помага да достигне до желаещите. Много й се иска да има повече сътрудничество между фирмите в бранша и институциите.

Мария вече е събрала информация за семейна почивка на морето. Споделя, че условията й харесват, цената е добра. Когато я питам дали ще отиде в България на почивка, тя започва да се колебае. „Не знам, ще преценя, ще помисля”.


България се представя като целогодишна туристическа дестинация на Ferien Messe 2018 във Виена


Отрицателна статистика

Въпреки индивидуалните опити на отделните фирми да спечелят австрийски клиенти и позитивния интерес, който се наблюдава, статистиката не отчита ръст във визитите от Австрия. През 2016 г. в страната ни като туристи са били 166 641 човека, през 2017 – 151 218, а през първите 11 месеца на 2018 – 126 660. Туроператорите са убедени, че качеството на предлагания продукт е на високо ниво и че в последните години много неща в сферата на обслужването са се подобрили. България бележи ръст от 4,9 % в броя на туристите, посетили страната през 2018 (данните обхващат месеците януари-ноември), но той явно не се отнася за австрийските гости.

Много брънки, но верига няма

За какъвто и прогрес да говорим в развитието на услугите в сферата на туризма, не можем да пренебрегнем факта, че имиджът на страната ни в Австрия все още не е на високо ниво. От друга страна, австрийците са консервативни и трудно променят установените си привички, а и Италия, Хърватска, Словения са им съседи, предлагащи чудесни разнообразни възможности за прекарване на ваканцията. С конкретни проучвания на пазара обаче, може да се установят конкретните нагласи на австрийските туристи, техните желания и очаквания и така да се работи целенасочено за задоволяване на изискванията им.

Мария е доволна от предложените й условия за почивка, но не е сигурна, че ще избере България за своята семейна ваканция. снимка Меланж Булгарен

Един от най-големите проблеми на родния туризъм си остава липсата на ясна визия и обединяването на всички институции и заинтересовани участници в реализирането й. Три дни на туристическата борса във Виена не могат да обърнат представата за България в съзнанието на средния австриец. Нужни са почти ежедневни усилия в различни насоки, но подчинени на една цел – превръщането на България в привлекателна и престижна дестинация.

През 2015 г. тогавашният министър на културата Вежди Рашидов и министърката на туризма Николина Ангелкова подписаха Споразумение за сътрудничество и обмен на информация за популяризиране на българския туризъм в чужбина. Резултати от него още не сме видели, дори напротив – в годината, когато Пловдив е културна столица на Европа, градът не се популяризира като туристическа дестинация.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации