1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСледпразнична екологична употреба на елхите

Следпразнична екологична употреба на елхите

-- Реклама --

Община Виена превръща непотребните дръвчета в екологична топлинна енергия

Места за оставяне на елхи, снимка Магистрат 48

Празничната еуфория постепенно заглъхва и идва време да свалим коледната украса. И докато стъклените топки, камбанки и звезди в едно с лъскавите герлянди и панделки могат да бъдат прибрани в кутии до следващата Коледа, зелените дръвчета трябва да бъдат изхвърлени. Всъщност те продължават своя живот и допринасят изключително много за екологичното отопление на виенчани и намаляване на вредните емисии във въздуха. За това се е погрижил Магистрат 48 от община Виена, отговарящ за чистота на столицата.

Екологична употреба на елхите

Община Виена е превърнала събирането и унищожаването на коледните дръвчета в дейност, допринасяща за опазването на климата и чистота на въздуха в града. Инициативата започва още през 1990 г, когато са открити 220 специални места за събиране на елхи, които ежедневно те се извозват от служители на Магистрат 48 и се изгарят в завод за биомаса. През 2014 г тези места са били 504, а днес вече са 534.

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Във Виена тази година ще се съберат около 170 000 коледни дръвчета, които тежат приблизително 750 тона. Те се изгарят в завод за биомаса и от тях се получава топлинна енергия, достатъчна един месец да се отопляват 3 000 жилища. Тази екологична употреба на елхите спестява на общината 800 тона вредни емисии въглероден двуокис.

За да се получи този ефект са отговорни както служителите на общината, така и хората, които изхвърлят вече непотребните дръвчета. Първите създават необходимата организация, а вторите трябва да спазват установените правила.

Полезни адреси на български експерти, фирми, лекари, институции, училища, църкви

Къде и в какъв вид да оставим елхата

Служителите на Магистрат 48 са обозначили с табели 534 места във всички райони на столицата, където хората могат да оставят вече използваните елхи. До 13-и януари 2019 г. дърветата ще бъдат регулярно събирани и извозвани безплатно. В случай, че нямате наблизо такова място, може да оставите елхата си и в някой от обичайните сметища (Mistpaltz) по всяко време на годината.

За улеснение на гражданите общината предлага и специални приложения за iPhone, iPad и Andoid-Smartphone, които лесно и бързо ще ви помогнат да откриете най-близкото до вас място за събиране на елхи. Можете да се информирате за адресите по райони ТУК.

Много е важно преди да оставите елхата, да се уверите, че не е останала стъклена, метална или пластмасова украса по нея. Тези предмети не са биомаса и ще попречат на по-нататъшната преработка на дръвчетата. Не случайно точно това е и посланието на табелите, обозначаващи местата за събиране на дръвчетата: Kein Lametta wäre netter

______________

Още по темата:

Как се украсява коледната елха по света

Ваканция на сметището във Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации