5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесЕС се споразумя за намаляване на банковите такси при разплащания в евро

ЕС се споразумя за намаляване на банковите такси при разплащания в евро

-- Реклама --

Страните от еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когото плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от валутния съюз

разплащания в евро

Преговарящите от Европейския парламент и страните членки на ЕС се споразумяха днес да намалят банковите такси при разплащанията в евро в ЕС за граждани на страни от блока, които не използват еврото, предаде БТА.

Страните от еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когото плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от валутния съюз, както и когато прехвърлят пари там.

Според постигнатото днес споразумение извършването на трансгранично разплащане в евро ще струва колкото местна трансакция в местна валута.

Споразумението е голяма стъпка за потребителите и компаниите в ЕС, каза австрийският финансов министър Хартвиг Льогер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Когато хората изберат да плащат в родната си валута в чужбина, почти винаги е в техен ущърб, сочи проучване от миналата година на Европейската потребителска организация (BEUC).

В бъдеще обменните курсове ще трябва да бъдат ясно обявени.

Днешното споразумение трябва да бъде одобрено от евродепутатите и страните членки – стъпка, която се очаква да бъде формалност.

Предвижда се новите правила да влязат в сила от средата на декември догодина, като изискванията за прозрачност ще се въведат година по-късно.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации