9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеСтани доброволец и помогни на Книговище да зарадва децата

Стани доброволец и помогни на Книговище да зарадва децата

-- Реклама --

 

В едно уютно леговище се е настанило симпатично чудовище. Любопитно и нетърпеливо, строго, но справедливо, то на деца и книги се е посветило. Запознайте се с Книговище – дигитална платформа, която има за цел да стимулира четенето и разбирането на всякакви книги и текстове – от приказки и отделни глави, през енциклопедии, комикси, цели романи.

Зад проекта стоят три симпатични дами, които вдъхновени от популярния в немскоезичния свят сайт „Антолин”, решават да направят нещо подобно и за българските деца.

Какво ще представлява Книговище?

Децата избират в сайта заглавието на прочетената книга, отговарят на въпросите към нея и печелят точки. Платформата надгражда игрови и състезателен елемент над четенето, като така го превръща в модерно занимание и работи за постигане на четивна грамотност и умения за осмислящо четене.

Книговище ще може да се ползва както от цели класове или училища, така и индивидуално или семейно. Платформата е насочена към ученици от 1 до 10 клас, с приоритет 1 – 7 клас. Достъпът ще бъде с абонамент, за да се осигури устойчивост на проекта, като за един ученик това ще бъде средно под 1 лев за година.

Книговище има нужда от Вашата помощ

Тъй като сърцето на дигиталната платформа са въпросниците към дадена книга, екипът има нужда от помощ, за да подготви достатъчно голям обем, който да позволи успешния старт на Книговище. Ако обичате четенето, имате желание да се върнете към детските и юношески книги – включето се. Имате възможност да станете Time Heroe, тъй като инициативата е публикувана и на сайта за набиране на доброволци timeheroes.org.

Ето какво трябва да напрaвите, aко искате да се включите:

Запознате се с ръководството „Как се съставя въпросник за Книговище?“. Ще намерите точни указания какъв тип да са въпросите и отговорите за избор, как да се формулират и оформят.

Разгледайте също вече готов въпросник – във вида, в който ще очакват да предадете и съставените от Вас.

Изберете от списъка поне 10 книги, по които искате да работите. Пишите на организаторите, за да ги заявите и да няма дублиране.

Може да направите въпросник и за книга, която (все още) не е в списъка. Книговище не отхвърля нито една детска книга.

Използвате специалната формичка за въпросник за съответния клас (засега само от 1 до 7 клас). Ще получите файла, когато заявите избраните заглавия.

Изпращате всеки съставен въпросник на организаторите, веднага щом е готов.

Ако въпросникът отговаря на изискванията, той ще бъде публикуван на сайта, а Вие ще бъдете посочен като негов автор и част от общността на Книговище.

Ако Книговище успя да запали и Вас, включете. Натиснете ТУК и станете доброволец, съмишленик и приятел на симпатичното чудовище, което с книга в ръка се е настанило в едно уютно леговище.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации