14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Знания по немски като изискване за получаване на гарантирания социален минимум...

Австрия: Знания по немски като изискване за получаване на гарантирания социален минимум иска да въведе правителството

-- Реклама --

Целта на новия закон е да се ограничи социалният туризъм

Коалционното правителство на Народната партия и Партията на свободата представя на 28 ноември  пред Съвета на министрите новия Пакет за гарантиран социален минимум (Mindestsicherung).

След дълги преговори правителството на канцлера Себастиан Курц най-после постигна споразумение за новите правила за получаване на така наречния гарантиран социален минимум или социално подпомагане до границата на екзистенциалния минимум в Австрия (Mindestsicherung). Досега размерът на получаваната сума варираше в отделните провинции, но ако планираните промени бъдат приети от парламента, ще бъдат въведени общи правила за цялата страна. Размерът на социалната помощ ще бъде 863 евро (1208 евро за двама човека) като за самотни родители и хора в неравностойно положение са предвидени допълнителни бонуси.

Целта на новия закон е да се ограничи социалният туризъм и да се спре използването на социалната система на страната от чужденци. Затова и най-важното условие за получаване на пълния размер социална помощ ще бъде владеенето на немски език на ниво В1 или на английски ниво С1, завършени квалификационни курсове и задължително минимално образование. Тези, които не покриват това изискване, ще получават с 300 евро по-малко или 563 евро.

Нов момент е и въвеждането на петгодишен изчаквателен период както за граждани на трети страни, така и за граждани на държави, членки на ЕС. Те ще имат право на достъп до социалната система след като са пребивавали законно в страната повече от пет години. Търсещите убежище в Австрия, ще имат право на социална помощ едва след като официално получат статут на бежанец.

По данни на Statistik Austria месечно 222 087 човека получават гарантиран социален минимум. От тях половината са с австрийско гражданство, 7% са граждани на ЕС или Европейското икономическо пространство, 42% – на трети страни.

Според експерти подобна регулация нарушава конституцията на Австрия и законите на Общността относно свободата на установяване, които изискват всички граждани на държавите-членки да бъдат третирани еднакво. Австрийското правителство обаче е убедено, че предлаганите промени не се конфронтират със съществуващите правила.

За в бъдеще допълнителни средства за деца ще се изплащат както следва: 25% за едно дете, за второ дете – 15% и от третото дете – 5% от получаваната сума като не е предвиден таван за общата сума.

Предвидена е възможност и за изплащане на допълнителна помощ от максимум 30% за покриване на разходите за жилище. Това може да е наложително в градове, в които наемите са особено високи (Инсбрук, Залцбург).


Класна стая у дома – учете немски с Kabinata.com

LIMU Academy предлага курсове по немски за деца от 2 до 6 години


След  днешното обсъждане в Съвета на министрите проектозаконът трябва да отиде за оценка в парламента. Тази фаза отнема около шест седмици. Очаква се през февруари или март той да влезе в пленарна зала и да бъде приет. При това положение законът ще влезе в сила от 1-и април 2019 г. Отделните провинции ще имат възможност до края на следващата година да хармонизират нормативната си база според новите правила.

Гарантираният социален минимум или социално подпомагане до границата на екзистенциалния минимум в Австрия (Mindestsicherung) е държавна социална помощ, която има за цел да подпомага постоянно пребиваващите в Австрия в случай на нужда чрез покриване на екзистенциалните им нужди.Тази помощ се отпуска само при определени условия и е предвидена в рамките на социалното подпомагане като финансова помощ до настъпване на нова трудова заетост или преодоляване на извънредната ситуация. Австрийското правителство изплаща близо 1 млрд. евро годишно като гарантиран социален минимум като близо 600 млн. от тях са за живеещи във Виена нуждаещи се.

___________________

Още по темата:

Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации