18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаБорисов иска закриване на ДАБЧ, Каракачанов заговори за министерство на българите в...

Борисов иска закриване на ДАБЧ, Каракачанов заговори за министерство на българите в чужбина

-- Реклама --

След скандалните разкрития през последните седмици за корупционните практики в Държавната агенция за българите в чужбина по издаване на удостоверения за български произход премиерът Бойко Борисов излезе с идеята да се намерят най-добрите начини за закриването на тази институция. Според него и сега нейните функции се изпълняват от МнВР, Министерство на културата и Министерство на образованието. Още в началото на ноември Временните обществени съвети на българите в чужбина изпратиха писмо до Борисов, в което поискаха две неща: закриване на Държавната агенция за българите в чужбина и осъществяване на изборно Национално представителство на българите по света, както и изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулски представителства.

В писмото на Гражданската инициатива за създаване на институционално представителство на българските граждани извън страната се казва още:

Повече от 20 години българското общество съзнателно или не е заблуждавано за ролята и функциите на тази агенция като институция, поддържаща връзките на българските граждани и общности в чужбина с националния живот. Фактите, които за съжаление не са широко известни на обществеността, са други.

ДАБЧ няма пряко отношение към над милион български граждани, живеещи извън страната!

  • Българските неделни училища по света се подкрепят от програма „Роден език и култура зад граница“ на Министерството на образованието и науката.
  • Консулските услуги в чужбина, провеждане на избори в чужбина са поверени на Министерството на външните работи
  • Културната политика на страната зад граница са отговорност на Министерството на културата.
  • Накрая, възстановяването и получаването на българско гражданство се извършва от Дирекция “Българско гражданство” към Министерството на правосъдието.

Основната функция на ДАБЧ, която мобилизира двадесетина държавни служителя, включително скъпо платени председател, зам.-председател, главен секретар, юрисконсулт, е да издава удостоверения за български произход.

Каракачанов иска министерство за българите в чужбина

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви за възстановяване на министерството за българите в чужбина, което бе създадено по време на първия мандат на Борисов. Тогава министър без портфейл бе покойният Божидар Димитров. В това си качество в началото на 2010 г. той посети и българската общност във Виена. В интервю на сп.”Българите в Австрия” на въпрос дали правителството предвижда разработването на специална програма за стимулиране връщането на младите хора в България Божидар Димитров отговoри: „Ние нямаме нужда от специална програма. Tрябва да работим за повишаването на българския жизнен стандарт и изравняването му с европейския – тогава хората сами ще започнат да се връщат. Ние трябва да избягаме от разбирането за България като за 111 000 кв. км територия. България е там, където има поне един българин”.


Министър Божидар Димитров: Истинският историк трябва да бъде като хирург – прецизно и точно да преценява фактите, пред които се изправя – сп.“Българите в Австрия:, бр.20/2010


Идеята си Каракачанов обосновава с необходимостта от сериозен държавен орган, който да се грижи за интересите на българите зад граница. Според него много по-добре би било този орган да е с ранг на министерство, а не агенция.

Припомняме, че по инициатива на Временните обществени съвети на българите в чужбина на 12 февруари 2015 г. депутатите приеха промени в правилника за организацията и дейността на Народното събрание и създадоха Комисия по политика за българите в чужбина, която има за цел да обвърже парламента с проблемите на сънародниците зад граница и да действа като помощен орган, който да подпомага опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческото ни наследство в чужбина.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации