13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенаМеждународната пътуваща изложба "Витгенщайн 1918-2018" спира във Виена

  Международната пътуваща изложба „Витгенщайн 1918-2018“ спира във Виена

  -- Реклама --

  Международният проект е със силно българско участие и е посветен на 100-годишнината от завършването „Логико-философския трактат“ на Лудвиг Витгенщайн

  Светлана Мирчева

  Според Лудвиг Витгенщайн за най-важните неща в живота не можем да говорим. За тях трябва да мълчим. Това е един от основните възгледи на големия философ, който е убеден още, че „границата на моя език е границата на моя свят“.

  Завършен през 1918 г., неговият „Логико-философски трактат” оказва изключително въздействие върху развитието на философската мисъл на 20-и век. Но Витгенщайн е бил не само мислител, а и архитект, дизайнер, ценител на изкуството. Затова и личността и творчеството му продължават да бъдат обект на изследване не само от философи, но и от литератори, артисти, архитекти.

  Опит да се съберат различните фасети на тази многостранна личност е и международната пътуваща изложба „Витгенщайн  1918-2018”. Със средставата на мултимедийните визуални изкуства артистите се захващат с не леката задача да проследят влиянието на неговите идеи в 21-ви век.

  Освен пътуваща, изложбата е и модулна – куратори, участници и експонати ще се сменят в зависимост от мястото, на което гостува експозицията. Идеята е на Денис Паризек, Минна Антова, Оскар Санчес, а целта им е да разчупят географските и мисловни граници, да разчоплят темите, които са в основата на философията на Витгенщайн и всеки творец  да сподели  своята визия за връзката им със съвременността.

  „Стаята на Витгенщайн“, Мина Антова

  България, Мексико, Австрия, САЩ, Япония и Румъния са спирките, на които ще спре изложбата.

  Проектът се реализира от БКИ”Дом Витгенщайн”, Съюза на българските художници, галерия „Структура”, София и Съюза на австрийските галерии за модерно изкуство.

  Изложбата ще бъде открита на 4-и декември в БКИ”Дом Витгенщайн”. В нея ще бъдат показани творби на Минна Антова, Жарко Алексич, Мандарина Браузеветер, Илзе Клан, Мария Грюн, Ясен Гюзелев, Агнес  Хамвас и Хуберт Хаслер, Едгар Хонечлегер, Юкика Кудо, фондация Фредерик и Лилиан Кислер, Оскар Куето, Михаел Кох, Светлана Мирчева, НОИМА, Лили Кото Олив и Лаурентиу Виргил Шпатару, Аделина Попнеделева, Илиан Савков и Франс Васерман.


  Събитието е свързано с няколко важни дати:

  2018 – председателство на България и Австрия на Съвета на ЕС

  1918 – Витгенщайн завършва своя „Логико-философски трактат”

  1928 – Маргарете Стонбъроу-Витгенщайн се нанася в Дом Витгенащайн

  1975 – Дом Витгенщайн е закупен от България

  2018 – започва международната интердисциплинарна пътуваща изложба „Витгенщайн  1918-2018”


  КОГА: 4-и декември (вторник) от 19.00 ч.

  КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“

  Parkgasse 18, 1030 Виена

  Повече информация ТУК

  _______________

  Още по темата:

  Виена – Витгенщайн и прозорчета на надеждата

  Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ отбелязва 40 години от създаването си

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации