8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесБългарски инвестиции в Австрия

Български инвестиции в Австрия

-- Реклама --

Все повече български фирми усещат родния пазар твърде тесен и търсят разширение отвъд границите му. Те вярват, че притежават необходимия опит и ноу-хау, за да предложат услугите си и на австрийския пазар.

Поради по-високите разходи за труд и данъци, нашите фирми предпочитат да внасят готов продукт, а не да произвеждат на място. Такива са наблюденията на Wirtschaftsagentur Wien: „Най-често следваният модел е установяването на малък офис в Австрия и използване на евтините ресурси в България”.


Предизвикателството да развиваш бизнес в Австрия


„Интерес от стъпване на австрийския пазар има от страна на български фирми за облекла, производители на био продукти и розово масло, IT компаниите също търсят тукашни партньори”, казва Десислава Стоянова, ръководител на Търговския отдел към българското посолство във Виена. През април тази година свое представителство във Виена откри Special Event Group, а през октомври – рекламната агенция Prodesign. Сред успешните български инвестиции в Австрия е тази на фирмата, производител на катерачни стени Walltopia, която е тук от 2011 г.

Желаещите да започнат бизнес в алпийската република могат да разчитат на помощта и подкрепата на Vienna Business Agency, Austria Business Agency и разбира се, на Търговския отдел към българското посолство във Виена. През октомври 2018 г. бе подписано и Споразумение между Vienna Business Agency  и Sofia Investment Agency за сътрудничество в областта на финтех.


Виена и София укрепват сътрудничеството в областта на start up фирмите


Австрия предлага много предимства, но в същото време е тежък и консервативен пазар. Местните фирми произвеждат висококачествени продукти в много сфери, а населението твърдо подкрепя родната продукция. Има редица примери за български фирми, които след година-две се отказват от по-нататъшни инвестиции (Биодизел, 100 грама сладки, ресторант „Вишните”).

Според  Десислава Стоянова „за да имат успех в Австрия, предприемачите трябва да открият пазарна ниша и да предложат иновативен и качествен продукт или услуга. Изключително важно е качеството да бъде постоянно, доставките да се изпълняват в срок и да се поддържат коректни бизнес отношения”. Тя добавя, че предварителното проучване, както на пазара, така и на условията за бизнес в Австрия, е задължително условие преди вземането на окончателно решение за инвестиране.


Експорт-импорт

Австрия е един от важните и традиционно силни търговско-икономически партньори на България. През 2016 г. българският износ за Австрия е в размер на 458.7 млн. евро (11.6% ръст в сравнение със същия период на 2015 г., 1.9% дял и 16-то място в българския износ), а през 2017 г. – 522 млн. евро. Страната ни изнася предимно спортни и модни облекла, изделия на текстилната промишленост, спортни съоръжения и артикули, машини и апарати за кондициониране на въздуха.

На свой ред Австрия внася в България медикаменти, автоматични машини за обработка на информация, електрически апарати и др. Вносът от Австрия възлиза на 722.0 млн. евро (1.6% увеличение, спрямо 2015 г., 2.8% дял от общия внос, 13-то място във вноса. За 2017 г. той възлиза на 693 млн. евро.


 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации