7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоНепознатата Виена: С екскурзовод научихме много за историята на двореца Белведере

Непознатата Виена: С екскурзовод научихме много за историята на двореца Белведере

-- Реклама --

Благодарим на всички наши приятели, които дойдоха с нас в неделния следобед, за да научат повече за историята на красивия бароков дворец Белведере

Целувката на Климт

Проектиран от известния архитект Йохан Лукас фон Хилдебрант по поръчка на принц Евгений Савойския, днес дворецът Белведере е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Увлекателно и компетентно екскурзоводката Диана Пиперова ни преведе през неговата история по време на тематичната разходка „Непознатата Виена: История и култура в Белведере“.

Строежът на Долно Белведере е започнал през 1712 г., а на  горната сграда през 1717 г. и е приключил  окончателно през 1733 г. Докато се разходихме из красивите градини във френски стил,  научихме, че те са създадени от Доминик Жирар, който е участвал и в изграждането на фонтаните във Версай, детайлно се запознахме с живота и военните победи на принц Евгений Савойски, с плановете на Мария Терезия и съдбата на двореца по време на войните.

Влизайки в музея, спряхме в Мраморната зала, в която на 15 май 1955 г. е подписал Държавният договор, с който Австрия става независима държава. След това преминахме през картинната галерия, за да се запознаем с някои от най-красивите барокови образци и накрая да спрем в залата с творбите на Густав Климт.

Много увлекателно нашата екскурзоводка ни запозна с историята на картината „Юдит I”, с детайли от портретите на Фрица Рийдлер и Соня Кнайпс, за да завърши с шедьовъра „Целувката”. Платното с размеро 180х180 см и до днес крие тайни и загадки, но не спира да буди възхищение. Апотеоз на „Златния период” на художника, картината най-вероятно изобразява самия Климт и неговата спътница Емили Фльоге. Тя е рисувана в периода 1907-1908 и още недовършена е откупена от австрийската държава за рекордна за времето си сума. Символи на мъжкото и женското начало, на деня и нощта са закодирани в дрехите на двамата влюбени и фона на творбата. Къде се намират мъжът и жената, потънали в дълбока прегръдка – на брега на езерото Атерзее, на ръба на пропаст или в полето, в каква точна поза са застанали, какви са били отношенията между тях – въпроси, чийто отговор не можем да намерим, а, може би и не трябва.

За идващата 2019 г. сме замисли нови интересни и любопитни маршрути. Следете ни, за да научите кога и къде ще бъде следващата разходка „Непознатата Виена“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации