5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия няма да подпише изготвеното от ООН световно споразумение за безопасна и...

Австрия няма да подпише изготвеното от ООН световно споразумение за безопасна и законна миграция

-- Реклама --

Правителството на Австрия няма да подпише изготвеното от ООН световно споразумение за безопасна и законна миграция, обявиха днес канцлерът Себастиан Курц и вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе

Себастиан Курс (в ляво) и ХайнцКристиан Щрахе (c) APA/AFP/ALEX HALADA

В съвместно изявление, разпространено от австрийската агенция АПА, те заявяват: „Австрия няма да са присъедини към пакта на ООН за миграцията“. Преди правителственото заседание, което трябваше да утвърди това решение, Курц каза: „Отнасяме се много критично към няколко точки от пакта за миграцията, сред които смесването на поискана защита и трудова миграция“. По думите му някои текстове от документа представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на Австрия.

Така правителството, което още в самото начало постави миграционната политика в центъра на своята програма, се нарежда до политици като Тръмп и Орбан, които вече отхвърлиха т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция, прието по принцип през юли от всички 193 страни членки на ООН. Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г.

Въпреки че договорът не е задължаващ, настоящото десноцентристко правителство на Австрия се опасява, че в бъдеще препоръките на договора ще станат част от международното право. Кабинетът на Курц е против текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата. По този повод вицеканцлерът Щрахе от дясната Австрийска партия на свободата казва, че е „неприемливо“ да се приемат мигранти въз основа на климат или бедност. „Това би довело до невъобразими политически последици по света“, заявява той.


„Австрия не е Унгария“, или колко лесно (и рисковано) е да работиш с крайната десница

Според гражданите на ЕС делът на мигрантите е двойно по-висок от действителния


Проектът за решение на кабинета във Виена предвижда Австрия да не прати свой представител в Маракеш, а догодина да се въздържи при гласуването на пакта в Общото събрание на ООН.

В същото време някои от критиците на правителството заявиха, че като председател на Съвета на ЕК Австрия изпраща много лош сигнал към останалите държави. Те се опасяват, че и други страни ще последват алпийската държава и така усилията да се постигне някаква обща рамка по проблемите на миграцията в световен план ще се обезсмислят. Въпреки че миграцията е централна тема за коалиционното правителство, досега то не е успяло да предприеме реални стъпки и да излезе от реториката за затваряне на външните граници и засилване на контрола по границите.


Ако искате да получавате всички новини, абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти, фирми и организации в Австрия


Критика за решението на правителството дойде и от страна на опозиционната Социалистическа партия. Говорителят по външнополитическите въпроси Андреас Шидер определи това действие като „зле обмислено“ и прибави, че „с това решение  само се затварят очите пред проблемите, без те да се решават“. Според него това политическо поведение накърнява и имиджа на Австрия като надежден партньор, защитаващ западните ценности.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации