С демонстрация на военна техника и безплатни музеи Австрия отбелязва своя националния празник

25. октомври 2018 | By | Reply More

Военен парад пред двореца Хофбург по случай националния празник на Австрия

С много музика, демонстрация на военна техника и отворени врати в повечето държавни институции – парламент, федералното канцлерство, министрества, Националната Бибилотека и редица музеи, виенчани и гости на столицата отбелязват националния празник на Австрия. Тази година армията ще покаже своето оборудване и в Грац.

На 26 октомври 1955 г. е приет конституционен закон, по силата на който, Австрия става неутрална държава за вечни времена. Оттогава страната празнува своя национален празник, тъй като се счита, че това е денят, в който и последните чужди войски са напуснали страната и това е първият ден, в който страната е отново независима и суверенна държава.


Какво чества Австрия на своя национален празник 26 октомври


Тази година тържествата са посветени на 100-годишнината от обявяването на Република Австрия.

Празникът започва с поднасяне на цветя и венци  от бундеспрезидента Александър Ван дер Белен  и членове на правителството на Криптата на Бургтор. На площада пред Хофбург желаещите могат да разгледат част от военната техника на австрийската армия – танкове, хеликоптери, бойни машини и съоръжения. Бойно оборудване може да се види и в пространството около Бургтеатър, Schottengasse, Freyung, Am Hoff. Пред Ратхауз от 9.00 до 17.00 гостите ще могат да се запознаят с дейността на всички организации, работещи в сферата на безопасността и първата помощ във Виена.

През миналата година близо 1 млн. човека са взели участие в различните инициативи, посветени на празника.

В този ден врати отварят и много държавни институции. От 12.00 до 15.00 ч президентът и съпругата му ще приемат посетители в сградата на президенството. Канцлерството, Външно и Вътрешно министерство, Парламентът също ще бъдат отворени за гости.

Много хора използват възможността да посетят и някои музеи, които имат свободен вход в този ден.

Architekturzentrum Wien

Esperantomuseum

Globenmuseum

Heeresgeschichtliches Museum

Literaturmuseum

Österreichisches Museum für Volkskunde

Papyrusmuseum

Prunksaal der Österreichischen Nationalbibliothek

Please follow and like us:

Tags: , ,

Category: Aвстрия, Виена, история, празници, събития

Leave a Reply