10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод „История и култура в двореца Белведере”

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод „История и култура в двореца Белведере”

-- Реклама --

Елате с нас, за да научите повече за историята на един от най-красивите барокови дворци в Европа

Дворецът Белведере (Горно Белведере) снимка Паулина Драгоева

В първата третина на 18-и век известният архитект Йохан Лукас фон Хилдебрандт проектира два прекрасни двореца, известни днес като Горното и Долното Белведере. Те са предназначени да бъдат лятна резиденция на известния пълководец принц Евгений Савойски. След смъртта му целият комплекс, състоящ се от красивите постройки и великолепен парк между тях, е купен от императрица Мария Терезия.

Дворецът Белведере е неразривно свързан и със следвоенната история на Австрия. Именно в централната му зала на 15 май 1955 е подписан Държавният договор между Съветския съюз, Англия, Франция, САЩ и Австрия, по силата на който Австрия получава своята независимост. От балкона на двореца външният министър Леополд Фигъл показва пред събралия се народ договора, като преди в Мраморната зала изрича легендарната фраза: “Австрия е свободна!” На 26 октомври 1955 г. с приет от парламента специален закон вечният неутралитет става част от австрийската конституция.

Днес в Белведере, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, се намира Австрийската галерия. Тя е дом на изкуство от Средните векове,  през барока, романтизма, виенския стил „Бидермайер“, импресионизма, експресионизма до изкуството от наши дни. В галерията са представени такива световни майстори на четката като Винсент ван Гог, Клод Моне, Едуард Мане, Огюст Реноар, Едгар Дега и др. Централно място заемат картините на големите австрийски експресионисти Егон Шиле и Оскар Кокошка. В залите на двореца се намира и най-голямата сбирка с картини на Густав Климт, сред които и прочутата „Целувка”, един истински магнит за многобройните посетители.

Какви истории и съдби има скрити зад стените на двореца, какъв отпечатък са оставили събитията, развили се в блестящите залите, върху историята на Австрия, каква е историята на картините на Климт? Отговорите на тези и много други въпроси ще потърсим по време на разходката ни с екскурзоводката  Диана Пиперова. Отново ще се доверим на нейните знания и ерудиция, за да се гмурнем в дебрите на историята и изкуството, за да научим непознати детайли и малко известни факти за красивия дворец Белведере.


Ако искате да получавате повече новини от Меланж Булгарен, абонирайте се за нашия безплатен месечен бюлетин


Ако сте любопитни да научите повече за съдбата на обитателите на Белведере, за историята на двореца, за Климт и най-известната му картина „Целувката”, елате с нас на 11 ноември (неделя). В  14.30 ч.ще се съберем пред страничния вход на Горното Белведере, намиращ се на Prinz Eugen-Straße 27, 1030.

Разходката ще приключи пред картината „Целувката” на Климт. След това всички желаещи ще могат да останат в двореца и да разгледат цялата картинна галерия.

Тематична разходка с екскурзовод „История и култура в двореца Белведере”

белведере, вход, Виена
Централният вход на Горни Белведере, пред който ще срещнем на 11 ноември

Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За студенти – 10 евро (с включени слушалки)

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро).

Цената на билета за Белведере е 15 евро за възрастни, 12,50 за студенти и пенсионери, деца до 18 години – безплатно.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

 

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации