7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 2024 година тръгва линия U5 на виенското метро

От 2024 година тръгва линия U5 на виенското метро

-- Реклама --

През октомври започват строителните работи по разширяването на метрото във Виена. От 2019 г. линия U2 ще бъде частично затворена

Линия U5 на метрото във Виена ще бъде с модерни и функционални спирки визия: YF+franz

През октомври 2018 г. започва първата фаза от строителните работи по удължаването на линия 2 на виенското метро и по изграждането на първата част от новата линия 5 от Rathaus  до Frankhplatz/Altes AKH. След завършването на проекта жителите и гостите на австрийската столица ще могат да се придвижват от кмеството до Matzleinsdorfer Platz  за шест минути. Очаква се да бъдат изградени 11 нови метро станции и девет километра железопътни линии – шест за линия 2 и три за линия 5.

Основната част на проекта включва изграждането на нов голям транспортен възел на Neubaugasse, където U2 ще се пресича с U3 на 37 метра под земята. Така метро станцията Neubaugasse се очаква да стане втората най-натоварена спирка, достигайки броя на пътниците, преминаващи през Stephansplatz. Новите метро станции на Frankhplatz  и Rathaus ще облекчат натоварването на Schottentor, а Reinprechtsdorfer Straße ще бъде първата метро станция в сърцето на пети район Маргаретен. Разположена между Hauptbahnhof и Meidling Bahnhof, станацията на Matzleinsdorfer Platz ще се превърне в третия голям пресечен възел, който ще улесни пътуващите от околните населени места към Виена.

Очаква се линия 5 да бъде пусната в експлоатация през 2024 г. Тя ще свързва 17-и район Hernals с центъра на Виена (Karlsplatz), ще има обща дължина от пет километра и осем метро станции. Това ще бъде първата изцяло автоматизирана линия на виенското метро с модерни и функционални спирки.


Виенчани могат да избират с какъв цвят да се обозначи новата линия 5 на метрото

Виенското метро пътува вече и до Оберла


Отсечката на линия 2 до Matzleinsdorfer Platz е планирана да бъде изградена до 2026 г. Строителните работи ще доведат до временно затваряне на някои станции, но от Община Виена са обещали алтернативен транспорт. След като тази линия бъде напълно изградена тя ще бъде с дължина 20 км и ще свързва Seestadt с Wienerberg с 23 метро станции.


Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти, фирми, институции, организации, училища в Австрия


 

Разширяването на метро мрежата във Виена и създаването на повече условия за велосипедистите цели до 2025 г. 80% от трафика в града  да се осъществява чрез градския транспорт, колела или пеша. Освен очевидните ползи за жителите на столица и за околната среда, строителният проект създава и хиляди нови работни места. Инвестицията за първата фаза на проекта възлиза на 950 млн. евро и с нея ще бъдат разкрити 16 000 нови работни места.

____________

Още по темата:

Най-дългата линия на виенското метро U6 отбелязва четвърт век

Трансфер от и до летище Виена

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации