5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултураблаготворителностХорът на слепите "Акад.Петко Стайнов" с първо турне в Австрия

Хорът на слепите „Акад.Петко Стайнов“ с първо турне в Австрия

-- Реклама --

От 1-ви до 7-ми ноември смесеният хор ще изнесе концерти и ще участва в различни културни мероприятия в алпийската държава под мотото „Турне на светлината“

Българският хор на слепите „Акад.Петко Стайнов” е основан през 1935 г. и е първият професионален смесен хор от незрящи изпълнители в света. В този уникален в световната практика певчески колектив работят незрящи инвалиди, намерили смисъл на живота в музиката, която е и единственият им начин за препитание и реализиране в обществото.

В началото на ноември хорът ще гостува в Австрия и ще зарадва публиката с четири концерта. Програмата на турнето предвижда още участие в литургията на Българската православна църква, прожекция на документален филм и откриване на специална изложба за живота и делото на акад.Петко Стайнов в БКИ”Дом Витгенщайн”. Тя ще бъде под надслов „Както ми харесва – от един до друг до заедно” и ще разказва за творческия път на големия български музикант и композитор, който на 11-годишна възраст загубва зрението си, но не и творческия си дух и вдъхновение.

Цялото „Пътешествие на светлината“ на уникалния хор е посветено на жизненоутвърждаващия дух и правото на равнопоставеност на незрящите и хората с увредено зрение. Програмата на концертите включва класически и съвременни произведения като основен акцент са две произведения на популярни австрийски композитор Акош Банлаки, създадени специално за хора.

Турнето е организирано от австрийското сдружение за култура и изкуство „Lila Schwan” с любезната подкрепа на Българският културен институт във Виена, който е и съорганизатор на изложбата и на концерта в Миноритенкирхе.

Програма:

Хор на слепите "Акад.петко Стайнов" турне във Виена1.11. (четвъртък) от 18 ч. – откриване на изложбата, БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien,
Вход свободен

2.11.(петък) от 19.00 ч. – „Тебе поем”, концерт с православни песнопения, Minoritenkirche, Minoritenplatz 2A, 1010 Wien,
Вход – дарение € 12,

3.11.(събота) от 19.00 ч. – „Тебе поем”, концерт с православни песнопения, Wienerwalddom, 3032 Eichgraben NÖ,
Вход – дарение € 12,

4.11. (неделя) от 10.00 ч. – Литургия, Българска православна църква „Св.Иван Рилски”, Dunklergasse 21, 1120 Wien,

Вход свободен

6.11.(вторник) от 16.30 до 21.00 ч. – „Пъстри трептения” – креативно-музикално-кулинарен проект в сътруничество със сдружение „Бликконтакт” и хор „Табита”(Швехат) Pfarre Schwechat Hauptpl. 5, 2320 Schwechat
– 16.30 до 18.00 ч. – интерактивни мероприятия за незрящи с участието на всички желаещи
– 18.30ч. – откриване на австрийско-български бюфет
– 19.30 до 21.30 – концерт – 1-ва част изпълнява хор „Табита”, 2-ра част – Хор на слепите „Акад.Петко Стайнов”, тържествен финал с участието на двата хора.
Вход – свободно дарение

7.11.(сряда) от 18.00 – Заключителен концерт с прожекция на документален филм
– 18.00-18.30 ч. – прожекция на филма „120 г. Петко Стайнов”(субтитри на английски)
– 19.00-21.00 ч. – Заключителен концерт с популярни хорове от барок до съвременна музика

Тържествена зала на кмеството на 3-ти район Ландщарсе, Karl- Borromäuspl. 3, 1030 Wien

Вход – дарение € 12

Хорът е създаден през 1935 г. от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Въпреки че не могат да виждат диригента, те имат особен усет за музика и хармония и съставът много бързо доказва своето високо художествено ниво като на 1-ви октомври 1948 г. с указ на правителството е обявен за професионален. Репертоарът му обхваща произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Любовта и всеотдайността на слепите хористи към музиката намират изява в издаване на грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, записи в Българското национално радио, изнасяне на стотици концерти в страната и чужбина (Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция). Хорът е носител на награди и отличия от фестивали и конкурси.

От 1997 г. диригент на състава е Петър Матев.

Проектът се реализира изцяло на доброволни начала и организаторите са благодарни на всяка финансова или друга подкрепа. Получените дарения ще бъдат използвани за изплащане хонорари на хористите и покриване на разходи по организацията (път, настаняване).

За контакти:

Verein „Lila Schwan“ ZVR Zahl 759593517

www.lilaschwan.at , office@lilaschwan.at ,

Tournee des Lichtes
IBAN – AT85 2021 9019 0001 1881, BIC – SPHEAT21XXX,

Kontowortlaut – Verein „Lila Schwan“
Ръководител на проекта – д-р Александър Александров, председател на сдружението
Организация – Апостол Миленков, супервизия – Михаела Владков, Мирослав Семков и Минчо Габеров

Организационна подкрепа от българска страна  Фондация „Хор на слепите „Акад.Петко Стайнов”, Фондация „Петко Груев Стайнов“ и Фондация „Синергия“

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации