6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПутин обвини България в слабост по отношение на „Южен поток” по време...

Путин обвини България в слабост по отношение на „Южен поток” по време на пресконференция с австрийския канцлер Курц

-- Реклама --

Руският президент призова ЕС да не е слаб за „Северен поток“ 2 и да не бъде като България неспособен да защитава интересите си

Себастиан Курц и Владимир Путин снимка Bundeskanzleramt Österreich

Австрийският канцлер Себастиан Курц е на официално посещение в Русия. Вчера след срещата си в Санкт Петербург двамата дадоха съвместна пресконференция за медиите. Младият лидер на Народната партия подчерта значението на развитието на диалога с Москва – нещо, което той заяви още в началото на юли, поемайки председателството на Съвета на ЕС. Той каза, че европейските държави подкрепят изграждането на газопровода „Северен поток 2”, който трябва да доставя руски газ през Украйна към Европа. В тази връзка руският президент припомни тъжната съдба на един друг проект – Южен поток и каза: „България, под влияние на външен натиск, се отказа от този проект”. Путин си пожела този път европейските държави да не прояват слабост и неспособност като България и да защитят своите интереси, пишат австрийските медии.

Това е четвъртата среща между двамата държавни ръководители за тази година. Посещението си в Русия Курц е съгласувал и с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, и с председателя на Съвета Доналд Туск. Въпреки това толкова интензивен контакт буди недоумение, коментира експертът по връзки с Русия Герхард Мангот пред вестник Дер Стандард.


Путин във Виена – свободна журналистика и газ

Владимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл

Руският президент Владимир Путин е на официално посещение в Австрия


Себастиан Курц и Владимир Путин откриха в Ермитажа съвместна изложба „Имперски столици”, посветена на времето на Мария Терезия и Екатерина Велика. Събитието е подкрепено от австрийския концерн ОМВ и руската компания Газпром, които през юни отбелязаха във Виена 50-годишнината от съвместната им дейност. Шефовете на компаниите Райнер Зееле и Алексей Милер подписаха двустранно споразумение, по силата на което ОМВ придобива 24,98% от газовото находище в Уренгой. През 2017 г. двете компании отбелязаха исторически рекорд в експорта на газ за Австрия – 9,1 млрд. куб.м или с 50,3% повече от 2016 г. Общо от 1968 г. от Русия към Австрия са изнесени 218 млрд. куб.м. газ.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации