17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия1-и октомври: Празнува Негово величество кафето

1-и октомври: Празнува Негово величество кафето

-- Реклама --

На 1-и октомври в Австрия и други държави се отбелязва Денят на кафето

виенско кафе
снимка Диана Пиперова

Кафето е толкова популярно в цял  света, че отдавна си има свой празник. От 2001 г. на 1-и октомври Австрия също отдава чест на популярната топла напитка, превърнала се в един от символите на столицата Виена. Нещо повече, от 10 ноември 2011 г. виенските кафенета са официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

С дъх на кафе

Едва ли можем да си представим деня без живителната сила на ароматната кафява напитка. Със  захар и мляко, с шапчица от разбита сметана, с капка ром или чисто – то е онази глътка енергия, която ни дава сили да поемем предизвикателствата на ежедневието. Негово величество кафето има властта да ни събужда сутрин, да отпъжда следобедната дрямка, да изпълва въздуха с невероятен аромат, да ни свързва и обвързва.


Един меланж, моля! – с какво са известни виенските кафенета и кое е типичното „виенско кафе“

Почина основателят на най-известното виенско кафене – Леополд Хавелка е синоним на виенската култура на кафенета още от края на Втората световна война


Точно защото сме толкова зависими от него, си заслужава да научим повече за пътя на кафеените зърна от плантациите до рафтовете на магазините, за различните видове смески и начини за правене на силно ароматно кафе. Това може да направим по време на различните събития, които се организират в Деня на кафето във Виена. Тази година той ще премине под мотото „Да строим мостове”, което е реверанс към австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Кафето в цифри

виенско кафе
снимка Диана Пиперова

Един типичен любител на кафето в Австрия изпива средно по три чаши на ден или 7,3 кг. изпечено кафе, сочат данните от изследване на WKO, които нареждат австрийците сред най-големите почитатели на напитката в Европа. Кафеените зърна имат дълга история в страната на Моцарт, датираща още от времето на турската обсада през 1683 г. и както изглежда австрийците са използвали времето, за да създадат богато разнообразие от видове. В менютата на местните ресторанти могат да се срещнат повече от 40 вариации кафе, съчетаващи традицията с модерните сортове.

Всички те могат да бъдат опитани в някое от 815-те основни кафенета в австрийската столица и техните 145 филиала (данни на WKO за 2017 г). Към тях можем да прибавим още 750 кафе-ресторанта, 500 еспресо бара и бутки и накрая около 200 кафе-сладкарници.

Изследване на списание Falstaff показва, че след водата (56%) кафето е втората любима напитка на австрийците  (37%), а половината от запитаните казват, че не могат да си представят деня без кафявата напитка. 64% от участниците в анкетата споделят, че посягат към чашата с горещото питие заради удоволствието, 41%, за да се заредят с енергия, 39% за отпускане на напрежението и 29% за почивка. По-голямата част от хората предпочитат да пият кафето си у дома (61%), 22% в традиционно кафене, 12% в модерно заведение, а 2% пият на крак.


Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен ТУК

Полезни адреси на български експерти, фирми, институции, училища ТУК


Какво и къде на 1-и октомври

На 1-и октомври много от традиционните кафенете имат специални оферти за своя асортимент. В магазините на Tchibo кафето на зърна и капсулите ще се продават със специално намаление. В кафенетата на Julius Meinl може да получите две кафета на цената на едно, ако отидете с приятел и напишете стихотворение. Ако искате да се потопите изцяло в историята на виенските кафенета, възползвайте се от някой от туровете, които започват в 16.00 ч от паметника на Лесинг на Judenplatz в 1-и район.

___________

Още по темата:

Столовете „Тонет” – от виенските кафенета до САЩ

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации