8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАлбертина - историята на известния музей

Албертина – историята на известния музей

-- Реклама --

От крепост към дворец, от дворец към една от най-известните галерии в света – историята на музея Албертина от 16-и век до днес

Музеят Албертина в центъра на Виена
Музеят Албертина в центъра на Виена

Текст Калина Ценова

Разположен до двореца Хофбург, точно срещу Виенската държавна опера, музеят Албертина е сред най-известните забележителности на австрийската столица, притежава една от най-богатите колекции с графични рисунки в света и може да се похвали с повече от 200-годишна история.

Назад към времето на Мария Терезия

Граф Джакомо Дуразо, брат на дожа на Генуа и италиански дипломат, бил голям почитател на италианската опера. През 1776 г. той подарил на херцог Алберт 1 000 картини, за да започне създаването на музей, който да образова и вдъхновява хората. Така би могла да започне историята на световноизвестната галерия, събрала днес над 65 000 рисунки и 1 млн. печатни произведения. Но за да спазим историческата хронология, ще трябва да се върнем още малко назад във времето.

Първата сграда е издигната през 1742 г на мястото на Августинския бастион, който е бил част от защитната стена по време на турската обсада от 1529 г.  Императрица Мария Терезия дала право на своя служител граф Eмануел Телес де Силва-Тарука да си построи малък дворец. През 1766 г. в него се настаняват дъщерята на Мария Терезия, принцеса Мария Кристина и нейният съпруг херцог Алберт от Саксония. Алберт, чието име носи днес музеят, обожавал изкуството и колекционирал картини. До смъртта си през 1822 г, херцогът е успял да събере около 14 000 творения на художници от Франция, Германия, Холандия. Част от тях са и дарените от граф Дуразо произведения на изкуството. В периода 1801-1805 г. той разширил двореца и построил  дългото крило към Бурггартен. След Алберт Саксонски-Тешен красивата сграда се обитава от наследниците му Карл, Албрехт и Фридрих.


Абонирайте се за безплатния месечен бюлетин на блога на българите в Австрия Меланж Булгарен 

Полезни адреси – специалисти и фирми с български език във Виена


Фонтан на Албрехт или фонтан на Дунав

Една от забележителностите на сградата е красивата скулптурна група около фонтана, гледащ към Операта. Той е открит в края на 1869 г. и е дело на австрийския майстор Мориц фон Моер. Направен е от карарски мрамор и алегорично представя връзката на град Виена (Vindobona) с река Дунав (Danubius). В оригиналния вариант от двете им страни е имало пет ниши със скулптори, представляващи десетте големи реки в Австро-Унгарската империя. За съжаление по време на бомбардировките те са сериозно пострадали, а някои дори са изчезнали. През 1985 и 2001/2 година община Виена успява да си върне оригиналните фигури. Преустройството на централния вход налага премахването симетрично на две от тях и така днес Дунав и Виена са заобиколени от по четири статуи, останалите две могат да се видят в Бурггартен, близо до Къщата на пеперудите.

Фонтанът представя връзката между града Виена и река Дунав, Албертина музей, Виена
Фонтанът представя връзката между града Виена и река Дунав

Друг забележителен елемент от фасадата на Албертина е конникът, който гордо наблюдава света от терасата на двореца. Това е херцог Албрехт, а скулптората е издигната през 1899 г. Тя е изработена от Каспер фон Зумбуш, един от най-известните австрийски склуптори в чест на победата на херцога в битката при Кустоза през 1866 г..

От архитектурна гледна точка Албертина е доста сложен комплекс от отделни свързани една с друга сграда. Интересен факт от историята на изграждането му е, че крайният резултат от строителството не винаги съвпадал с плановете на архитектите.

Но и до днес 20-те стаи, дело на архитекта Йозеф Корнхойзел, със своята красота и изящество се считат за блестящ образец на неокласицизма в Австрия.

Нова история

Официално през 1919 г, една година след Първата световна война, сградата е национализирана и става собственост на Република Австрия, която я използва за изложби.

По време на бомбардировките над Виена през март 1945 г. фасадата, гледаща към Операта е разрушена, което налага сериозни ремонтни работи, преместване на входа и изграждане на известното днес стълбище, по което посетителите се изкачват, за да влязат в музея.

стълбището на музея Албертина
Стълбите, водещи към централния вход, често се „обличат“ в картини от временните изложби в музея. В случая картината „Без заглавие“ на Кийт Харинг снимка Albertina.at/Twitter

В началото на 90-те години за директор на музея е назначен Клаус Шрьодер. Институцията получава 1 млн. евро от държавата и започва генерален ремонт на сградата. От 1999 г. до 2003 г. музеят е затворен, а отвън и вътре текат строителни и ремонтни дейности. В резултат към 650-те кв.м изложбена площ в стария дворец се прибавят още нови 800 кв.м за временни експозиции, огромна модерна библиотека, складови помещения, оборудвани със съвременна охранителна техника.


За буквите, Мики Маус и Прасето на Кийт Харинг

В Дългата нощ на музеите във Виена отварят врати 700 музеи и галерии


Днес Албертина впечатлява не само с великолепните си постоянни колекции и временни изложби на прочути майстори, но и с модерните технологии и оборудване, които правят престоя на посетителите пълноценен и приятен.

Българска следа

Наред с графики на Дюрер, Леонардо да Винчи, Рубенс, Микеланджело, Гоя, ван Гог, Пикасо и Полак в колекцията на Албертина има и рисунки на Кристо Явашев.

Във временната изложба на австрийския фотограф Алферд Зайланд, която може да се разгледа до 7-и октомври 2018 г., има и снимка от Римския стадион в Пловдив.

 

Музеят Албертина може да бъде посетен всеки ден от 10.00 до 18.00 ч, в сряда и петък – до 21.00ч.

Цената на билет за възрастни е 14 евро, с намаление за песнионери и студенти – 11 евро, а за деца до 19 години – безплатно.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации