10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаикономикаЛюбомир Светозаров, експерт в UNILED® AUSTRIA: От 1-и септември казваме сбогом на...

Любомир Светозаров, експерт в UNILED® AUSTRIA: От 1-и септември казваме сбогом на халогенната крушка

-- Реклама --

LED осветлението пести електроенергия и спестява средства на домакинствата, убеден е Любомир Светозаров, експерт  в областта на LED осветлението и съдружник  в UNILED® AUSTRIA

Интервю Вяра Горанова

халогенни и LED крушкиОт 1-и септември тази година в страните от ЕС влезе в сила забраната да се предлагат на пазара халогенни лампи от  230 волта. Разрешена остава единствено продажбата на остатъчни количества от халогенни 12-волтови крушки, които имат продължителност на светоотделяне най-малко 4000 часа и се намират в горната част на C на таблицата за енергийна ефективност  или по-висока (В).

Забраната е в резултат на Директивата за екология на ЕС за премахване от пазара на осветителните  тела с особено голяма консумация на енергия. Целта е да се пести електроенергия  в европейските домакинства чрез използването на съвременни технологии и по този начин да се спомогне за постигане на целите на ЕС по опазване на околната среда.  

Първа жертва на енергийната реформа стана класическата, позната на всички волфрамова крушка,  а сега дойде ред и на халогенните лампи.

Според плана  на ЕС, енергоспестяващите крушки  и луминисцентите тръби са следващите лампи с по-нисък  клас на ефективност, които ще бъдат премахнати от употреба  и ще бъдат продавани на европейския пазар до 2021 година.

За кратък коментар по актуалната тема се обърнахме към Любомир Светозаров, експерт  в областта на LED осветлението и съдружник  в UNILED® AUSTRIA.

Любомир Светозаров, UNILED® AUSTRIA
Любомир Светозаров, експерт и съдружник в UNILED® AUSTRIA

Г-н Светозаров, с какви инвестиции от страна на потребителите е свързана замяната на халогенните крушки с LED лампа?

Халогенните крушки могат лесно да се заменят с LED лампа, независимо от съществуващата вече фасонка. Инвестицията за преминаване  към LED осветление се възвръща  сравнително бързо на потребителите, тъй като LED  продуктите  са няколко пъти по-трайни и  при тяхното използване могат да се спести до 90% от разхода на електроенергия. Тяхната цена  в момента е сравнително ниска (LED лампите се предлагат по-изгодно дори от енергоспестяващите крушки ) и замяната им не би представлявала финансово предизвикателство.

Изненада за  много потребители е тестът на Global 2000, който показва, че димираща се  халогенна крушка от  50 вата в търговията на дребно струва около 3,50 евро, а нейната еквивалентна  димираща се LED лампа е на цена от около 4,53 евро (за справка погледнете ЦЕНИТЕ  и продуктите в страницата на една от водещите фирми във Австрия за LED осветление UNILED® AUSTRIA).

Трябва да се вземе предвид  и обстоятелството, че  халогенната лампа има значително по-кратък живот. В рамките на продължителността на светоотделяне на една светодиодна лампа бихте използвали до дванадесет халогенни лампи. В такъв случай съотношението към продажната цена би съответствало на около  42 към 4,53 евро.

И не на последно място по-ниската енергийна ефективност на халогенните  лампи води до по-високи разходи за енергопотребление.

Изплаща ли се на потребителите замяната на халогенни лампи и кои са предимствата на LED осветлението?

Според актуалните изследвания и цени на LED технологиите едно средно статистическо европейско домакинство би спестило около 12 евро  годишно за всяка заменена  с LED продукт крушка. В един средностатистически дом има около 32 осветителни компонента. Замяната би донесла спестяване от 384 евро средно на година. Същевременно цената на LED компонентите е намаляла с около 56% за последните 5 години, което ги прави атрактивни и достъпни за всеки.

При избора на осветление съветвам всички потребители да предпочетат продуктите на водещи марки, както и такива с по-дълга гаранция. В  магазина ни на Prager Straße 10 в 21-и район на Виена всеки получава компетентна консултация, подходящо и адекватно на индивидуалните нужди решение, както и планиране на осветлението.

Има ли изключения от тази забрана?

Забраната  за халогенните лампи с по-нисък клас на ефективност от C включително е генерална. В пазарната мрежа ще останат халогенно-осветителни продукти с нисък волтаж  12V, които са с по-дълъг живот на светоотделяне и клас поне B. Забраната не важи и за настолни лампи с халогенен елемент, както и крушки със специално предназначение за хладилници, печки и автомобили.


Фирма UniLED предлага висококачествени и модерни продукти за LED осветление

Фирма UniLED AUSTRIA празнува 4-я си рожден ден с големи промоции


Как според Вас ще се отрази тази забрана върху развитието на LED технологиите и продажбите?

Тази промяна  е за съжаление само локална, а не глобална, тъй като засяга не всички държави, а само страните членки на Европейския съюз.

Хората трябва да са наясно, че новите технологии в LED осветлението имат сериозно предимство пред старите светоотделящи продукти, те са част от глобалната технологична еволюция и налагането им на пазара е наложително. Чисто икономически, като едни от водещите фирми, предлагащи LED технологии, смятаме, че тази забрана ще повлияе на пазара положително, ще се засили търсенето, както и предлагането на LED компоненти. В момента много се работи в посока на усъвършенстване на технологията. Ние предлагаме основно  6-та и 7-ма генерация светодиоди на водещи производители като SAMSUNG, OSRAM, EPISTAR и CREE. Растежът на търсене на алтернативно осветление ще доведе и до рязка промяна в качеството. Фирми, предлагащи по-нискък клас на качество няма да имат шанс за оцеляване на този динамичен пазар. Ние вече наблюдаваме тенденция на повишено търсене на продукти с 3, 5 и 7- годишна гаранция, което промени и нашият производствен процес, както и използваните от нас компоненти.

Как се отразява така нареченият магнитен ефект на LED осветлението върху другите електрически уреди и хората? 

Дълго време производителите и потребителите не обръщаха внимание на този проблем. Магнитният ефект на захранванията на LED лампите могат да доведат до смущения в електроуредите, радио- и телевизионните вълни. Те могат да окажат влияние и върху хората  предизвиквайки главоболие, умора и сърдечна аритмия. От 2015г. все повече се обръща внимание на тези електромагнитни лъчения при LED осветлението. Съветваме нашите клиенти и въобще всички потребители да обърнат  особено внимание на това, дали светодиодното осветление, което купуват, има EMC филтър. За съжаление, все още се забелязва тенденцията при някои конкурентни фирми да предлагат,  поради по-ниската им себестойност, осветителни тела без такива сертификати и неотговарящи на европейската EMV норма, което според нас не е отговорно и е вредно за здравето на потребителите.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации