18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКолко получават учителите в Австрия

Колко получават учителите в Австрия

-- Реклама --

Годишният им доход на учителите в Австрия е над средния за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

Учителите в Австрия са добре платени. Годишният им доход е над средния за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показват данните от проучване, направено от организацията сред 35 членки и други партньорски държави. В австрийската образователна система работят предимно жени, а професионалнат квалификация на кадрите е много добра са част от изводите на обширното изследване. Данните представят заплащането само в държавните училища.

Австрия инвестира 4,9% от брутния си вътрешен продукт в образование, което е близо до средното ниво от 5% за ОИСР.


Какво трябва да знаем за образователната система в Австрия

Работа в Австрия – принципи на австрийското трудово право

Какво трябва да знаем за пенсията за осигурителен стаж и възраст в Австрия

Признаване на чуждестранна диплома в Австрия


Първоначалният доход на учителите от основното училище е 40.500 долара (около 34 607 евро) и е над средното за OECD ниво от 32.300 долара (27 600 евро). Най-високата заплата, до която може да се достигне един учител с всички квалификации е 73.500 долара (62 805 евро) и също по-висока от средната за ОИСР (52.200 долара или 44 604 евро). Тези съотношения се запазват и при заплатите на преподавателите в долните гимназиални класове, където крайната заплата е 73.500 долара (62 805 евро) (OECD: 56.900 долара), а учителите на горните класове взимат заплата от 83.700 долара (71 521 евро) при средно за ОИСР 59.600 долара. Дори сравнено само спрямо държавите членки на ЕС австрийските учители получават добро възнаграждение за труда си.  Средно на месец един австрийски учител получава около 2 470 евро. Според някои данни средната заплата на учителите в България е 272 евро месец.

запалти на учителите в ОИСР
Сравнение на учителските заплати сред държавите от ОИСР в началото на кариерата, след 15 години трудов стаж и максималната заплата, която може да се достигне при пълна квалификация. Заплатите са посоченив щатски долари

Изследването показва и голяма разлика в заплащането на учителите в различните видове училища и образователни степени.

Учителите са предимно жени на възраст над 50 години

Както и в много други изледвани държави се очертава, че голяма част на учителите в Австрия са  жени – 67%. В основните училища мъжете учители са само 8%.

В сравнение с държавите в OEC  австриййските учители са по-възрастни. В основните училища в Австрия  39 % на учителите са на 50 или дори над тази възраст, при OECD – 30%. Най-осезаема е тази разлика при учителите от 5-ти до 8-ми клас в Австрия, където повече от половината са на над 50 години, докато за ОИСР този процент е 35%. В по-горните класове техният дял е 45% при 34% за ОИСР.

Източник ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации