8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноКак да разберем, че детето има проблем с очите

Как да разберем, че детето има проблем с очите

-- Реклама --

Доброто зрение има ключово значение за успеха на децата в училище

детски преглед на очите

Детето потрива очи, присвива ги, накланя глава при фокусиране погледа напред, оплаква се от болки и сълзене. Това са най-честите и видими сигнали, че малчуганът се нуждае от преглед при очен специалист. Откриването на проблеми със зрението при подрастващите е трудно, защото те нямат ясна представа какво означава „виждам добре или виждам размазано”. Честото главоболие, слаба концентрация в час, лоши оценки в училище също може да са знак за спешно посещение в лекарския кабинет.

Профилактичният преглед при офталмолог трябва да се прави веднъж годишно. При него може да се открие късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, преценява се дали очите се развиват правилно или, има мързеливо око, кривогледство или друго нарушение на т.нар.бинокулярно зрение. Тези нарушения не позволяват обектите в пространството да бъдат правилно и нормално възприемани от мозъка. Родителите не бива да забравят, че колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-голям е шансът то да бъде коригирано навреме и детето да не изостава в своето развитие.

Д-р Тодор Тошков, офталмолог с дългогодишна практика във Виена, споделя кои са най-честите очни проблеми при деца в училищна възраст.

„Понякога има разлика в развитието на очите и в резултат детето вижда добре само с едното око, което се натоварва, а другото не развива своите функции и става мързеливо”, обяснява той. За да се коригира успешно, мързеливото око трябва да бъде открито още преди децата да са достигнали училищна възраст. Д-р Тошков дава лесен практически съвет на родителите: „Когато детето гледа филм по телевизията, внимателно закрийте с ръка едното му око. След няколко минути повторете експеримента с другото око. Ако детето бързо отблъсне ръката Ви, явно то вижда по-добре с покритото око. При това положение срещата с очен лекар е наложителна”.

Друг проблем е все по-широкото разпространение на късогледството и започването му в по-ранна възраст. „Днешните деца прекарват много време пред екраните на различни електронни устройства и по-малко в игра на улицата. Така те развиват зрението си на близко разстояние, но не и това надалече”. Късогледството се предава генетично и когато единият от родителите е носител на такива гени, прегледите трябва да започнат в ранна детска възраст. Д-р Тошков съветва да се следи поведението на децата при четене: „Четенето на книги с разнообразие от цветове, размери на текста и снимки може да помогнe да се разберете до каква степен детето се затруднява или не от разчитането и разпознаването на различните шрифтове и размери на буквите или картинките”. Ако ученикът държи книгите твърде близо до очите си или съзнателно сяда на първите чинове, това е явен знак, че той има проблем с виждането на далеч.  Д-р Тошков споделя случаи от практика си, когато децата приписват грешено от дъската, уморяват се бързо и лесно се разсейват без да разбират, че причината е в очите. „Малчуганите нямат база за сравнение и често не си дават сметка, че проблемът е в зрението им, а близо 80% от преподавания в училище материал се усвоява визуално. След коригиране с очила те сякаш „проглеждат” и проблемите се разрешават”.

За да се предпази фината леща на детското око от вредните слънчеви лъчи, офталмологът съветва те да бъдат защитени със слънчеви очила с добра UV защита. Така очите ще бъдат предпазени от увреждане и бъдещи проблеми.

Хранителният режим също оказва влияние върху детското зрение, припомня още д-р Тошков, който през юни бе избран за един от най-популярните очни лекари в класацията на сайта docfinder. Храни като домати, пъпеш, грозде и боровинки, както и риба, кокоши яйца и пълнозърнести храни, съдържат съставки, важни за доброто състояние на очите. Правилната стойка при учене, ограничаването на времето пред компютъра и повече игра на открито също спомагат за запазване доброто здраве на очите.

 

Д-р Тодор Тошков работи с всички здравни каси, има възможност и за частен преглед

За контакт:

Адрес:  1100 Виена, Kundratstraße 6 / 2, Top 5

Телефон: 01 / 890 84 82

Уебсайт: www.augenarzt-wien-favoriten.at

 

 

Работно време:

Понеделник и вторник – 13.00-19.00

Сряда и четвъртък – 09.00-15.00

______________

Още по темата:

Лекари с български език във Виена

Зъболекари с български език във Виена

От 1-и юли: Веднъж годишно безплатно цялостно почистване на зъбите за деца

Австрия: Безплатни брекети и шини за деца се полагат само в тежки случаи

 

спонсорирано съдържание

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации