10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ учебния план трябва да има място за повече дигитално съдържание, смята...

В учебния план трябва да има място за повече дигитално съдържание, смята министърът на образованието Хайнц Фасман в интервю за Der Standard

-- Реклама --

В средните училища от учебната 2018/19 ще се изучава нов предмет – „Основи на дигитализацията”

дигитализация на образованието

Около 100 000 деца започват новата учебна година в Австрия. Близо 50% от средните училища в страната разполагат  с постоянен достъп до бърз интернет. Идеята за използване на лаптопи в класните стаи все още се обсъжда, но в средните учебни заведения се въвежда предмет „Основи на дигитализацията”. Въведен в рамките на пилотен проект за 178 училища през учебната 2017/18 г., днес вече той трябва постепенно да намери място в учебните програми на всички средни учебни заведения.

Дигитализация и конкурентноспособност

В програмата на австрийското коалиционно правителство думата „дигитализация” се споменава по-често от „миграция”. По време на посещението си в Сингапур и Хонг Конг през миналата седмица канцлерът Себастиан Курц не веднъж каза, че една от целите на визитата е да се вземе пример от местната образователна система. В състава на делегацията бе и министърът на образованието, науката и изследванията Хайнц Фасман, който настоява за въвеждането на повече лаптопи в училищата и осъвременяване на учебните програми с предмети, свързани с функционирането на интернет. Целта е австрийската образователна система да подготвя кадри, които да бъдат конкуретноспособни на пазара на труда и да дават тласък на икономиката.

Туит на Себастиан Курц по време на посещението му в Сингапур

Основи на дигитализацията

В 178 от новите средни училища (Neuen Mittelschule NMS) и долното ниво на гимназиите (AHS) през миналата учебна година бяха предвидени упражнения по „Основи на дигитализацията”. От днес те се въвеждат като част от учебната програма на всички. Целта е в рамките на два до четири часа седмично учениците да се запознаят с теми като: как се използват електронни устройства в ежедневието, как да оценяват истинността и надеждността на източниците на информация, как функционират алгоритмите. Основни акценти в плана са информационна и медийна компетентност, дигитална комуникация и социални медии, сигурност, техническо решаване на проблеми и др.

Въпреки че днешните деца буквално израстават с електронни устройства в ръка, те не винаги знаят как да се справят със заливащата ги информация. Изследване от 2017 г., цитирано от в.Куриер, показва, че от 400 анкетирани ученици на възраст между 14 и 18 години 86% не са сигурни дали информацията, която достигат в интернет е винаги вярна.


Първи учебен ден в австрийското училище

От родители за родители: Какво трябва да знаем за образователната система в Австрия

Адреси на български училища в Австрия

Признаване на чуждестранна диплома в Австрия


Въвеждането на подобен предмет обаче изисква и съответната подготовка от страна на учителите. Сред тях има такива, които са добре запознати с функционирането на социалните медии и чат-апликации, но има и такива, които са много далеч от дигиталния свят. „Учителите не са вече единствените носители на знание, те са по-скоро модератори на това знание”, казва министър Фасман в интервю за австрийския вестник Der Standard.

Министър Хайнц Фасман, снимка bmbwf.gv.at, Мартин Лусер

Въпросът, който вълнува педагозите, обаче е: как ще се въвеждат нови предмети без да се премахват стари. Те са напълно наясно, че учебният план като цяло не е променян от десетилетия и е неадекватен на новото време. Министърът също потвърждава необходимостта от реформи. „Ние вече сме започнали работа в тази посока, но тя изисква време. Трябва да преработим старите учебни програми, така че да направим място за предмети, които са релеватни на процеса на дигитализация”.

Министър Фасман подчертава факта, че въвеждането на технологии и преди всичко на дигитални инструменти не разрешава автоматично предизвикателствата в образователната система. „Технологиите трябва да са вписани в педагогическа концепция и учащите да са мотивирани да ги използват разумно и умерено. Само хардуер без добър учебен материал е нищо”, убеден е той.

 

____________

Още по темата:

Александър Дамев: Знанието е власт. Но за правилното му използване трябват стабилни принципи и морални ценности

Илиян Михов, икономист: Иновациите и създаването на бизнес са единствения двигател за дългосрочен растеж

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации