5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоисторияНепознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Централния гробищен парк

Непознатата Виена: Разходка с екскурзовод из Централния гробищен парк

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим повече за историята на един от най-големите гробищни паркове в Европа

Централен гробищен парк във Виена

Може би изборът на дестинация ще Ви се стори странен, но Централните гробища на Виена са една от най-посещаваните забележителности в австрийската столица. Място за поклонение, своеобразен музей на открито, красив парк – те са онази частица от пъстрия „пъзел“ Виена, която разказва много за историята, културата и душевността на виенчани. Тук последен дом са намерили над 3 млн. човека, сред които видни личности като Моцарт (макар да е погребан в Сент Маркс, тук се издига негов надгробен паметник), Йохан Щраус, Бетховен, Бруно Крайски, Алоис принц Лихтенщайн, Карл Шьонхер, Йохан Нестрой, Фалко, Удо Юргенс.

Паркът се простира на 2,5 кв.км и е по-голям от първи район на столицата. В него съжителстват в мир всички религии – будисти, евреи, православни, мюсюлмани, мормони…  Тук са почетени жертвите на войните, на съпротивата, на катастрофи и революции, неродените деца, тези, които са завещали телата си на медицината. Тук са завършили земния си път бедни и богати, неизвестни и велики личности. В централните гробища има и български военен паметник, който след реставрация бе официално открит на 5 май 2015 г.

Централните гробища не могат да се похвалят с вековна история, но за това пък са уникални по своя характер.

Открити са през 1874 г. Идеята за съжителство на различни религии е предизвикала редица спорове, толкова остри, че широката общественост не е поканена на откриването. Простират се на голяма площ, тогава изчислена за четиримилионен град,  далеч от града са и това съвсем не се харесвало на виенчани. Нямало е подходящ транспорт, почти постоянната върволица от траурни процесии, често засядащи в снега, не радвала хората, живеещи на Зимерингерщрасе, свързваща гробищата с града.  Обсъждали се много идеи как да се разреши проблемът, някои от които и доста странни като предложението да се транспортират телата на починалите с пневматична тръба.

Централен гробищен парк Виена

За да направят Централните гробища „по-атрактивни“ за виенчани, градската управа прилага оригинална идея – да се погребат тук най-великите синове и дъщери на града, дори това да означавало да се пренесат костите им от други гробища, както например тези на Шуберт и Бетховен или пък да издигнат надгробен паметник на  Моцарт, макар и без тленните му останки.

Една от най-красивите църкви на Виена в стил Сецесион е църквата на Централните гробища „Карл Боромеус“, в която е погребан един от най-заслужилите и едновременно най-спорни кметове на Виена Карл Люегер.

Ако искате да научите повече за историята на Централния гробищен парк, елате с нас на 30 септември, неделя. Ще Ви чакаме пред централния вход – врата номер 2 точно в 14.30 ч. Наш екскурзовод отново ще бъде лъчезарната Диана Пиперова.

Място на срещата: Централният вход на гробищата, врата номер 2

Цена: Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За студенти – 10 евро (с включени слушалки)

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро).

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

Как да стигнем до Централните гробища?

Адрес: Simmeringer Hauptstraße 234, 1110 Wien

Най-лесно и бързо до там се стига с линия 3 на метрото до спирка Зимеринг (Simmering). Оттам се продължава за няколко спирки с трамваи 6 и 71.

Разходката ще се проведе само при хубаво време. Желателно е да сте с удобни обувки, заради разстоянията в Централния гробищен парк.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации