17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия12-часовият работен ден в Австрия влиза в сила от 1-и септември

12-часовият работен ден в Австрия влиза в сила от 1-и септември

-- Реклама --

От първи септември работният ден вече ще може да бъде и до 12 часа, а работната седмица – до 60 часа 

снимка thinkstock

От първи септември влиза в сила промяна в трудовото законодателство на Австрия, според което работният ден вече ще може да бъде с продължителност от 12 часа, а работната седмица – 60 часа. Изменението бе гласувано от австрийския парламент в началото на юли и изненадващо бе прието да влезе в сила от първия ден на септември, а не, както се очакваше, от началото на следващата година. В момента работният ден може да бъде максимално 10 часа, а работната седмица – 50.

„И сега съществува възможност заетото лице да работи 12 часа, но това е изключение и се случва само със съгласието на работническия съвет във фирмата”, коментира за Меланж Булгарен юридическият съветник Милена Панева. От 1-ви септември работодателите ще могат да въвеждат 12-часов работен ден без допълнително одобрение, но той няма да бъде задължителен за работника.

Промяната бе посрещната с остро неодобрение от австрийските профсъюзи и Социалистическата партия, които организираха многохиляден протест във Виена на 30 юни. Правителството обаче внесе само дребни корекции в първоначалния законопроект и мотивира решението си в съвместно изявление на партиите от управляващата коалиция:  „Ако работниците желаят, те ще имат възможност да работят повече часове и да печелят повече пари, благодарение на надбавки или да осигурят за себе си повече свободно време“. Според управляващите в случая не става въпрос за увеличаване на работния ден, а за въвеждането на по-гъвкаво работно време, което ще повиши конкурентноспособността на предприятията. Нормалното работно време остава 40 часа на седмица.

Според новия закон работникът има право да откаже да работи 12 часа без да посочва причини за това. Профсъюзите обаче се опасяват, че това може да доведе до негативни последици за трудещите се.


Работа в Австрия – сайтове, институции, съвети

Работа в Австрия – принципи на австрийското трудово право

Какво трябва да знаем за пенсията за осигурителен стаж и възраст в Австрия

Пенсиониране в рамките на Европейския съюз


Във връзка с влизащите в сила промени, от 1-ви септември WKO ще предлага онлайн съвети на интересуващите се от новостите, свързани с изравняване на работните часове, работа в почивни дни, отпуски.

За безплатни консултации по трудово и осигурително право може да се обръщате към  маг.Милена Панева.

Маг. Милена Панева е юридически съветник към австрийските профсъюзи и дава безплатни консултации по трудови и социални проблеми.Тя е на разположение по всички въпроси, свързани с установяване и прекратяване на трудово правоотношение, право на пенсия, социално осигуряване, проблеми на работното място, признаване на образованието и др.

Предварително записване по телефон или имейл е препоръчително:

тел.:  01/534 44-39 110

моб.: +43 664 6145063

мейл: milena.paneva@oegb.at

Johann-Böhm-Platz 1, 1020 Виена

(спирка Donaumarina на линия U2 на метрото, сградата на ÖGB)

___________

Още по темата:

Виена: 100 000 човека излязоха на протест срещу законопроект на правителството за 12-часов работен ден

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации