10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц със силна проевропейска реч на форума в Алпбах

Себастиан Курц със силна проевропейска реч на форума в Алпбах

-- Реклама --

Брекзит, субсидиарност, сигурност и присъединяване на Западните Балкани са сред основните приоритети на австрийското европредседателство, очертани от канцлера Курц на международния форум в Алпбах

Австрийският канцлер Себастиан Курц по време на международния форум в Алпбах, снимка © Forum Alpbach/Andrei Pungovschi

Изказването на австрийския канцлер Себастиан Курц на международния форум в селцето Алпбах привлече вниманието на участниците, които изпълниха голямата зала на Конгресния център в понеделник, 27 август. Речта му бе посветена на бъдещето на Европейския съюз и приоритетите на председателството на страната на ЕС. От септември до края на декември 2018 правителството ще работи за постигане на напредък по проблемите на миграцията в Европа (през септември предстои важна среща по тази тема в Залцбург), засилване ролята на правовата държава и Брекзит.

В изказването си канцлерът подчерта, че въпреки проблемите, породени от геополитическите предизвикателства или от дигиталните промени, днес имаме много причини за добро европейско самочувствие и определи Европейския съюз като най-големия успешен проект на 20-ти век, гарантиращ на  500 млн. човека мир, свобода и благоденствие. В същото време той отбеляза, че съюзът се нуждае от укрепване на своя фундамент и промени в курса. „Фундаментът на ЕС са нашите основни ценности: върховенство на закона, демокрация, свобода и с тях не можем да правим компромиси. Това означава също, че ние трябва да живеем свободно, сигурно и стабилно. Именно този фундамент трябва да бъде засилен чрез сътрудничество, обединяване на европейските държави и добра защита на външните граници”, каза още австрийският канцлер.


Себастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа

Как Себастиан Курц си представя бъдещето на Европейския съюз

Австрия поема председателството на Съвета на ЕС с концерт и пикник в планината

„Европа, която защитава“ е мотото на австрийското европредседателство


В своето изказване той се спря и на темата за разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, подчертавайки, че без тях ЕС няма да бъде пълен.

Редица наблюдатели отбелязват, че изказването на Себастиан Курц на форума в Алпбах е било много по-проевропейско в сравнение с позициите му, изразени през последните месеци. Темата за миграцията е била по-скоро периферна, а думата „външни граници” е спомената само веднъж. По повод изказването на президента Александър Ван дер Белен на същия форум, че миграцията не е най-същественият проблем, пред който е изправен ЕС днес, Курц каза: „Той има право. Най-важният въпрос сега е да се справим с Брекзит, защото, ако не успеем да намерим общоприемливо решение, всички ще страдаме от икономическите последици”. Канцлерът, който на 27 август навърши 32 години, си пожела за рождения ден политиците да успеят да избегнат твърдия Брекзит и да проведат разумни преговори.

Европейският форум в Алпбах, провинция Тирол се провежда от 1945 г. Като събитие на високо равнище той представлява интердисциплинарна платформа за наука, политика, бизнес и култура и включва дискусии върху широк спектър от теми. По традиция на форума се събират политици, учени, артисти от цял свят. Тази година той бе открит на 15 август и преминава под мотото „многообразие и гъвкавост”. Основните теми, които ще се обсъждат до 31 август са „Популизъм и демокрация”, „Образование и медии”, „Устойчивост и иновации”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации