5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВладимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин...

Владимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл

-- Реклама --

„За Австрия това събитие е свързано с неблагориятни последици. Посещението ще засили недоверието, че страната е руският троянски кон в ЕС”, коментира експертът Герхард Мангот

Карин Кнайсъл, министърка на външнте работи на Австрия, снимка George Scneider

Предстоящата на 18 август сватба на 53-годишната министърка на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл (FPÖ) и финансиста Волфганг Майлингер (55) вместо да се настани в хайлайф рубриките на пресата, се превърна в една от основните политически теми в страната. Причината за големия интерес е, че специален гост на частното парти ще бъде руският президент Владимир Путин, поканен лично от младоженката по време на официалната му визита в Австрия в началото на юни. Сред другите ВИП гости на сватбената церемония ще бъдат още канцлерът Себастиан Курц, вицеканцлерът Хайнц Кристиан Щрахе, както и други членове на правителството и политически лидери на ÖVP и FPÖ. Колегата на Путин – австрийският президент Александър Ван дер Белен няма да присъства на събитието.

Путин ще спре в Австрия напът за Германия, където ще се срещне с Ангела Меркер. Той изключително рядко или почти никога си позволява подобни лични жестове, затова и предстоящето гостуване повдига редица въпроси – от това кой ще плати за охраната му до причините за подобна стъпка и отражението й върху имиджа на Австрия като неутрална държава.

Макар и частно, посещението на руския държавен глава е свързано с организирането на специална охрана от униформени и цивилни полицаи, включително и от специалните части „Кобра”. Точното време на кацане на Путин на летището в Грац не е известно. Той ще бъде закаран до мястото на церемонията в Южна Щирия с хеликоптер.

Говорител на австрийското външно министерство е потвърдил пред АРА, че участието на Путин в сватбата на Карин Кнайсъл е и със статут на работно посещение и затова ще бъдат взети обичайните мерки за сигурност, както при всяко гостуване на държавен глава. Руската страна ще поеме своите разходи, а външната министърка – разходите по охраната на сватбата, включително и за частна охранителна фирма.


Путин във Виена – свободна журналистика и газ

Според Путин Виена е добро място за провеждане на потенциални преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин е на официално посещение в Австрия


Критика

Австрийското външно министерство твърди, че поканата на Кнайсъл към Путин е персонална и няма никакво влияние върху официалната външна политика на страната. „Това е преди всичко един частен празник и лично посещение, което не води до никакви промени в позицията на Австрия” се казва в съобщение, разпространено от АРА.

В същото време гостуването на Путин на частно събитие в Южна Щирия предизвика остра критика от Киев. Независимата либерална депутатка Хана Хопко, която оглавява Комисията по външните работи в украинския парламент, написа в Туитър, че след тази покана Австрия не може вече да бъде възприемана като неутрална държава и да бъде посредник в отношенията между Украйна и Русия.

В австрийската преса се появиха и коментари за негативни реакции от английските, германски и американски дипломатически кръгове. Повечето европейски партньори са силно учудени от толкова топлите отношения между Русия и Австрия.

Критиката не закъсня и от страна на политическите партии вътре в страната: зеленият евродепутат Михаел Раймон е поискал оставката на Кнайсъл, NEOS и партията на Пилц (Liste Pilz) са повдигнали въпроса за разноските по сегашното частното „работно” посещение на руския държавен глава.

Проф. Герхард Мангот
Проф.Герхард Мангот е е водещ експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика във Виена

Според експерта по Русия Герхард Мангот това необичайно посещение на руския президент ще има негативно влияние върху страната. „За Австрия това събитие е свързано с неблагориятни последици. Посещението ще засили недоверието, че страната е руският троянски кон в ЕС”, казва той, цитиран от АПА.

Австрия-Русия

Фактът, че Путин „приема с удоволствие” поканата да присъства на едно такова лично събитие в живота на Карин Кнайсъл е посрещнат с изненада в дипломатическите среди, коментира в.Дер Щандард. Посещението на външната министърка в Москва през април тази година бе отчетено като неуспешно. Тогава руският министър на външните работи Сергей Лавров каза, че не вижда никаква възможност Австрия да поеме ролята на посредник между Русия и Запада по отношение на войната в Сирия. Очевидно обаче личните контакти са били на достатъчно топли и приятелски.

Партията на свободата (FPÖ) има своите трайни контакти с руски политически партии, но нито един от тях не е на толкова високо ниво. Една частна среща между Щрахе и Путин би могла да промени тази ситуация.

От своя страна Путин също може да извлече ползи от поканата, демонстрирайки, че той не е изолиран от европейските дипломатически кръгове и показвайки благодарност към Австрия, която не реагира по аферата „Скрипал“.

В последните месеци алпийската република все по-често изразява позиция за премахване на европейските санкции спрямо Русия и според някои експерти с този жест руският президент благодари на приятелите си за тази подкрепа. От своя страна Себастиан Курц, особено след като пое председателството на Съвета на ЕС, държи да се позиционира като посредник между Русия и Запада и да поеме водеща роля в бъдещи преговори.

_____________

Още по темата:

Проф.Мангот: Лондон иска сляпо доверие от Европа по случая „Скрипал“

Проф. Герхард Мангот: „Южен поток“ вече не съществува

Проф. Герхард Мангот: Скоро не очаквам дълготрайно решение на конфликта в Източна Украйна

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации