5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияПловдивският хор „Детска китка” с концерт в Музикферайн

Пловдивският хор „Детска китка” с концерт в Музикферайн

-- Реклама --

Детският хор участва в Световния хоров фестивал на мира

детски хор "Детска китка" Пловдив
Хор „Детска китка“ пред сградата на ООН във Виена снима хор „Детска китка“

42 момичета от пловдивския хор „Детска китка” ще излязат на 29 юли на една от най-престижните сцени в света – тази на Златната зала в Музикферайн. Те ще вземат участие в заключителния галаконцерт на Световния хоров фестивал на мира, който се провежда във Виена от 26 до 29 юли 2018 г. Както вече съобщихме, в този фестивал участва и благоевградският хор „Ален мак„, чийто концерт в същата зала е предиобяд от 11.00 ч.

„За фестивала разбрахме от наши колеги. Те споделиха, че участието в това събитие е изключително интересно и затова решихме и ние да опитаме. Кандидатствахме и много се зарадвахме, че ние приеха”, разказа специално за Меланж Булгарен Яна Делирадева, диригент на хор „Детска китка”. Заедно с нея в австрийската столица са и главната художествена ръководителка Златина Делирадева, пианистката Николета Енева и хор-майсторката Джулия Узунова.

След официалното откриване на фестивала в катедралата „Св.Стефан” децата са имали емоционален концерт в бароковата църква „Св.Петър”, където са покорили публиката с изпълнението на Sanctus and Benedictus на Gerald Wirth. Малките изпълнителки, които са на възраст от 11 до 19 години, са участвали и в специална програма в сградата на ООН и в залата на известния Хор на виенските момчета.

хор "Детска китка", Пловдив
снимка хора „Детска китка“

„Участието ни в този фестивал е много вълнуващо за децата. Те имат възможност да разгледат Виена, да се запознаят с нова култура, да усетят атмосферата на едно толкова международно събитие”, сподели Яна Делирадева. Тази година във фестивалната програма участват 41 хора, голяма част от които са от Азия.

Хор „Детска китка” е създаден през 1947 г. в Пловдив от музикалния педагог Анастас Маринкев и е един от най-старите младежки хорове в България. Репертоарът му включва произведения от европейската предкласика, класика и романтизъм, съвременна музика (български и чуждестранни композитори), православни песнопения, български фолклорни песни и съвременни пиеси по фолклорни мотиви, спиричуъли, джаз стандарти, песни с детска тематика. Хорът е участвал в редица международни конкурси и фестивали и е носител на множество престижни награди.

Галаконцерт на участници в Световния хоров фестивал на мира и хор „Детска китка“

КОГА: 29 юли (неделя) от 19.30 ч.

КЪДЕ: Musikverein

За билети ТУК

_____________

Още по темата:

Хор „Ален мак“ представя България на Световния хоров фестивал на мира във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации