17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноВашият незабравим уикенд – в единадесет стъпки и половина

Вашият незабравим уикенд – в единадесет стъпки и половина

-- Реклама --

Ето едно предложение за чудесен двудневен уикенд, прекаран на колела в обиколка на езерото Neusiedler See

Текст и снимки Роси Михова

Една от големите досадности в живота е ангажиментът непрекъснато да измисляме начини за трупане на незабравими спомени. В противен случай рискуваме стените ни във Фейсбук да останат голи, унили и сиротни, без нито един вдигнат палец или възхитен емотикон – а това живот ли е? Този, който е казал, че от сън спомен няма, ни е натоварил с голяма грижа и отговорност. И тя започва да тегне със страшна сила с наближаването на всеки дълъг уикенд.

Все пак хубавото в Австрия е, че винаги има някой фелдмаршал Радецки, който се появява с гръм и предлага помощ. Историята показва, че тя не винаги е от полза, но нищо не пречи да се опитате да се възползвате от нея.

Ето едно предложение за чудесен двудневен уикенд, прекаран на колела в обиколка на езерото Neusiedler See (Radweg B10). Общото разстояние на маршрута е около 120 – 130 км, като голяма част от него е по равно, без голяма денивелация и с ясна маркировка. Хората с добра тренировка го минават често за един ден. Но ние не сме от тях, освен това сме и табиетлии и затова караме полека и с удоволствие. Все пак е добре да се има предвид, че известна физическа подготовка е повече от желателна.
(Все пак тези, които категорично не искат да прекарат толкова време на педали, могат да скъсят значително разстоянието пресичайки езерото с ферибот в отсечката Illmitz – Mörbisch).

1. Най-добрият вариант е да започнете обиколката от самия Neusiedl am See. Aко не тръгвате със собствени велосипеди, тук бихте могли да вземете под наем. Ние лично ползвахме услугите на Bucsis http://www.fahrraeder-bucsis.at/. Удобството е, че се намира точно до гарата (ако сте решили да дойдете с влак) и че имат достатъчно голям безплатен паркинг, на който можете да оставите колата си, (ако сте дошли с нея).

От града се излиза сравнително бързо в посока Weiden am See. Още първите километри ви посрещат с дъх на окосена трева, цъфнала мащерка и тор,  а сърцето ви като сладкопойна чучулига запява „Пред нас са блеснали житата“.

2. Първата малка пауза правите след около 12 km в Podersdorf am See. Селото предлага различни туристически атракции на брега на езерото, включително и училище по кайт сърфинг. Ако не мислите да нощувате тук, правилното решение би било да седнете за кратък отдих под чадърите на основното заведение в центъра Al Faro Lodge. Кроасаните са неприлично студени, но кафето е съвсем прилично.

След тази сладка пауза се мятате обратно на педалите и въртите още 12 km до Illmitz. Това на практика е единственият участък, в който ще се движите в непосредствена близост до водата. Трафикът не е натоварен, но трябва да внимавате с множеството семейства на мигранти. За особено бдителните и любознателните сред вас по пътя има изградени специални наблюдателни кули, от които да следите и изучавате живота на местните и на прелетните обитатели на езерото.

3. Пристигайки в Illmitz е възможно да попаднате в сложна дилема, тъй като има две еднакво добри заведения за обяд. Първото се разпознава особено лесно по паркирания пред него бял като булка трактор – Fasslkeller Fam Kroiss. Проблемът е, че през седмицата то често работи само вечер. Втората възможност е Illmitzer – http://www.illmitzer.com/. Намира се малко встрани от центъра. Обстановката е повече от семпла (както и менюто), но продуктите, включително и вината, които се предлагат на чаша, са много качествени, а готвачът е добър. Вярно е, че няма безплатен обяд, но този си заслужава.

 

4. Следващата стъпка, която трябва да предприемете, е да се насочите към границата с Унгария в посока Pamhagen. Предстоят ви нови 12 км, които предлагат всички екстри на провинциалната идилия – черешите зреят, липите се готвят да цъфтят, а дворовете са пълни с бухнали божури и наперени перуники. Над всичкото това великолепие във въздуха се носи ароматът на цъфнал бъз и ариите на косачките за трева. Вашата задача тук е, когато видите разстланите килими от макове, да натиснете спирачките до ламарината и да се хванете за фотоапаратите.

5. За да не останете с погрешното впечатление, че сме алкохолици и чревоугодници и ви предлагаме единствено гурме паузи, препоръчваме и една малка отбивка при Apetlon, която ще ви отведе до мястото с най-ниска надморска височина в Австрия – едва 114 м.

Продължавате напред още няколко километра,  след което се мушкате под Желязната завеса и пресичате границата. Възможно е да не забележите скромната барака на отегчения в следобедната жега граничар, но ще се ориентирате бързо по рязкото влошаване на пътната настилка под гумите ви.

6. Без особен проблем минавате следващите 7 км до град Fertőd. Там ви очаква замъкът Esterházy, често наричан унгарският Версай и без съмнение един от най-великолепните архитектурни комплекси в стил барок и рококо. За вашето пълно удобство, точно срещу високите порти на замъка има кафене с ледена домашна лимонада и свободен wi-fi.

7. Последните 25 км за деня ще се окажат по всяка вероятност и най-голямото предизвикателство макар, че велопътеките в тази част на маршрута са като малки магистрали – двулентови, със свежа маркировка и асфалт като кадифе. Трябва да се отделите от основната пътека В10 и да карате в посока Soprom.Тук теренът е доста хълмист и ще подложи на изпитание бедрата, прасците, аддуктурите, търпението ви и въобще – каквото се сетите. Но сте на финалната права за деня и там някъде вече ви чакат душ и питие.Един не лош избор за хотел в града е Pannonia. Цените са разумни, а локацията е безупречна. На около 5-6 минути пеша от него се намира и най-добрият според Tripadvisor ресторант в града – Erhardt. Най-организираните от вас вече са резервирали предварително маса в градината, защото иначе трудно биха намерили свободни места.

Уморени, но щастливи сядате на вечеря и започвате дълго и упоително да обсъждате факта, че в шеги и закачки сте минали над 70 км за деня.

8. Утрото посрещате без да бързате за никъде и за нищо. След закуска може да се разходите из много приятния център на града, да се снимате пред пожарникарската кула и да поемете второто си за деня кафе (и сладкиш) в кафенето Kulturpresszo, което се намира точно срещу хотела. Ще го забележите лесно по това, че на всяка маса е оставена и по една книга, която да подслади сутрешния ви ритуал. Разбира се, книгата е на унгарски и без картинки.

9. Тръгвайки от Sopron разбирате защо всяко усилие в този живот рано или късно се възнаграждава. Мъките да се катерите по хълма предишния ден са изцяло компенсирани сега, когато се спускате шус през гората към Fertőboz. Там отново стъпвате на основната пътека по маршрута – В10 и карате още около 23 км до Мörbisch am See. В този момент вече започвате да се замисляте сериозно за една студена бира или чаша розе шприц, но нашето предложение е да продължите още 5 км и да спрете в Rust. Селото е много старо, много живописно и кръчмичките са като от приказките.


На колела: Да летиш в планината

На колела: Вахау


10. След като отдъхнете, се мятате отново на седалките и въртите педалите в продължение на 11 km до Donnerskirchen. Цялата околност е осеяна с лозя и параклиси в зависимост от това кой на какъв бог предпочита да се моли. Междувременно преминавате през Oggau и се опитвате да забележите нещо интересно там, защото ние така и не успяхме.

11. В Donnerskirchen пристигате с усещането, че трябва да обядвате. Ние си харесахме една непретенциозна гостилница – Zum Türkentor. От нея до финала на маршрута ви делят не повече от 18 km така, че не е наложително да бързате за каквото и да било. Последната отсечка обратно до Neusiedl am See е изцяло предмет на волна програма. Дори да бутате велосипедите си пак ще стигнете навреме, за да ги върнете обратно, ако са взети под наем. С това може да се каже, че обиколата ви е приключила успешно. Остава да се приберете у дома и да предприемете последната половин стъпка – да отворите шампанското и да …. (знаете си).

ПС

Възможно е така направеното предложение да не ви впечатли особено и да се породи известен скептицизъм доколко един такъв уикенд е наистина незабравим. Каквито и съмнения да имате, може да сте сигурни, че поне няколко дни дупетата ви ще ви напомнят нежно за преживяното и за своеобразния връх, който сте изкачили.

______________

Още по темата:

Бизнес на колела

Водопади, екопътеки и вкусна храна в Мугендорф

Край хубавия стар Дунав

10 красиви езра в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации