5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКикъл, Зеехофер и Салвини се разбраха за „сътрудничество на активните” на среща...

Кикъл, Зеехофер и Салвини се разбраха за „сътрудничество на активните” на среща в Инсбрук

-- Реклама --
Сеехофер, Кикъл и Салвини по време на среща на вътрешните министри в Инсбрук снимка REUTERS/Lisi Niesner

По отношение втвърдяването на европейската миграционна политика Австрия иска заедно с Германия и Италия да се премине от „сътрудничество на желаещите” към „сътрудничество на активните”. Това каза днес австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл след среща с неговите колеги Хорст Зеехофер и Матео Салвини, цитиран от АРА. Тримата вътрешни министри разговаряха рано тази сутрин в рамките на срещата на вътрешните министри на ЕС, която се провежда в Инсбрук. Целта на събитието е да се обсъдят задействането на двустранни мерки за пресичане на миграционните потоци към тези страни. Още в сряда вечерта италианският вътрешен министър е разговарял с германския си колега и двамата са се договорили да ограничат миграцията и да подсилят външните граници на Европа. Салвини каза пред репортери, че „основна цел“ е ограничаването на броя на корабите, които изсипват стотици мигранти на италианските пристанища, както и увеличаване на депортациите на незаконни мигранти и такива с отхвърлени молби за убежище.

„Нещата са относително прости”, обобщи австрийският вътрешен министър днес и обясни, че трите държави искат да въведат ред в една област, в която твърде дълго е властвал безпорядък. За вбъдеще никой няма да бъде възможно да се стъпи на европейска земя, ако няма право на защита.  Салвини отново представи своята формула: „по-малко заминаващи от Либия=по-малко пристигащи в ЕС”. Затова и той пледира за повече помощ за Либия. В същото време той настоява за промяна на международните правила за спасяване на мигранти в морето.

И тримата министри са доволни, че най-после е постигнато някакво движение по темата и описаха разговорите като „много, много добри и приятелски”. Те ще се срещнат отново на 19 юли във Виена, за да работят на оперативно ниво по проекта „да сведем нелегалната миграция до нула”.

Зеехофер подчерта, че за него най-добрият отговор е намирането на европейско решение, но трябва да бъде ясно, че „колкото по-малко се постига на европейско ниво, толкова по-важни стават националните мерки”.

Запитан как колко реалистично е да се направят т.нар. платформи за дебаркиране в Северна Африка при положение, че няма единна европейска политика за миграцията, Херберт Кикъл отговори: „Не разбирам защо всички са винаги такива песимисти”. Той е щастлив, че най-после въпросът е на дневен ред и се дава добър сигнал на населението. „Ние правим това, което хората очакват от нас”, каза министърът. Той иска колкото е възможно по-скоро да се задейства планът, тъй като става дума за жизнено важен за Европа проблем. При все това, не бе посочен конкретен план във времето за изграждане на центровете и подсилване защитата на външните граници на съюза.

Критика

Критика по отношение на изразената от трите държави позиция не закъсня. Бившият италиански премиер Паоло Джентилони написа в Туитър: „Австрия и Германия затварят границата и няма да взимат повече мигранти. Това не е добър резултат за Италия”.

Предложението на Кикъл молби за убежище да е могат да се подават на европейска земя бе посрещнато сдържано от европейския комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос. „Това е сложно да се приложи. Ние всички сме обвързани от Женевската конвенция за бежанците и от европейските ценности. ЕК е отворена за всички идеи и предложения, които са съобразени с тях”. Сходна е и позицията на Гърция и Португалия.

Остра критика дойде и от страна на Люксембург в лицето на външния министър Жан Аселборн: „Нито един председател на Съвета на ЕС няма право на суспендира Женевската конвенция за защита на бежанците”.

Срещата на вътрешните министри продължава и в петък, но няма изгледи на нея да бъдат взети конкретни решения.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации