10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Парламентът прие изменения в данъчното законодателство

Австрия: Парламентът прие изменения в данъчното законодателство

-- Реклама --

Данъчното облекчение за семействата, т.нар. семеен бонус, влиза в сила от 1-я януари 2019

снимка APAweb, dpa, Андреас Геберт

След разгорещни дискусии семейният бонус бе окончателно приет от парламента на 4-и юли. Въпреки несъгласието на опозията в лицето на SPÖ, NEOS и Liste Pilz правителството защити проекта си, който се счита за най-голямото данъчно облекчение за семействата в последните десетилетия. То ще се отрази на 950 000 семейства с 1, 6 млн. деца. От пълния бонус ще се възползват близо 80% от домакинствата с деца в Австрия.

Новият семеен бонус ще се отрази най-вече на работещите родители, които от 1-и януари 2019 г. ще могат да приспадат от годишния данък върху доходите си до 1 500 евро за всяко дете до 18-годишна възраст, което има право на детски надбавки. За целта правителството е заделило 1,5 млрд. евро. Финансовият министър Хартвиг Льогер е убеден, че с приетите изменения се дава повече свобода на родителите да решават сами за какво ще използват спестените средства.

От Социалистическата партия остро разкритикуваха новия закон, тъй като той водел до неравномерно разпределение на доходите отдолу нагоре. „На практика това означава, че всеки родител, който досега не е могал да заплати езиковите седмици или ски курсовете, организирани от училищата, няма да получи нищо за в бъдеще”, смята депутатът Кай Ян Крайнер. Според него много по-рзумно и необходимо би било, ако се отделят средства за мерки, които ще се отразят на всички деца – например още една безплатна година в детската градина, назначаване на повече персонал и удължаване на работното време на детските градини. Допълнителен аргумент срещу закона е, че той не подпамага работещите на половин работен ден или родителите, които сами отглеждат децата си.

Други промени в новия годишен данъчен закон засягат  борбата с укриването на данъци, като промени при облагането на чуждестранните дъщерни фирми, въвеждане на т.нар „хоризонтален мониторинг” и Advanced Ruling, улесняване на данъчното законодателство и повече правната сигурност.

Какво трябва да знаем за семейния бонус?

Ето и разяснението на данъчния консултант Елизабета Колева:

“Familienbonus Plus“ (можем да го наречем “семеен бонус“) заменя сегашните данъчни облекчения „Kinderfreibetrag“ и разходите за отглеждане на деца до 10 години (Kinderbetreuungskosten).

Този бонус е призната сума (Absetzbetrag), която се приспада от годишния данък върху доходите (Einkommensteuer, Lohnsteuer) в размер до € 1.500 за всяко дете до 18 годишна възраст, което има право на детски надбавки (Familienbeihilfe). Така семействата могат да бъдат освободени от данък доход или да ползват данъчно намаление (максимум до € 1.500 на година).

За пълнолетни деца след 18 годишна възраст се полагат € 500 годишно докато за тях се получават детски надбавки (Familienbeihilfe).

Родителите с ниски доходи (Alleinverdiener oder Alleinerzieher) се подпомагат с връщане на данъци (Steuererstattung) до € 250 (Kindermehrbetrag).

Семейният бонус се  ограничава по стандарта на всяка една държава, когато децата живеят в в други държави от Европейския съюз и Швейцария.

Как може едно семейство да се възползва от Familienbonus Plus?

“Familienbonus Plus“ се подава с годишната данъчна декларация за 2019 година и се изплаща през 2020. По избор може и работодателят да приспада от месечната заплата (€ 125 на месец) през 2019 година.

Сумата € 1.500 (500) може да бъде заявена на цяло от единия родител или двамата родители я разделят по между си на половина (750/750 или 250/250).


Пример за годишен доход при служител (Angestellter)

Източник: www.bruttonettorechner.at

Месечен доход Годишен доход, вкл.13 и 14 заплата Данък върху дохода Семеен бонус Дължим данък
1.540 21.560 748,90 -748,90 0,00
1.900 26.600 1668,56 -1.500,00 168,56

Примерът показва, че новото данъчно облекчение се изплаща максимално при € 26.000 годишен доход на един родител. Ако семейството разделя бонуса, годишният доход може да достига до € 21.500 на всеки родител.

На страницата на Министерство на финансите може да намерите онлайн калкулатор, който помага да се изчисли размерът на семейния бонус.


Новият закон предвижда и облекчения за родители с нисък доход и разделени родители. В такива случаи съветът на данъчен консултант е препоръчителен.

Контакти на Елизабета Колева може да намерите ТУК

_______________

Още по темата:

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации