„Алпийско-западнобалкански“ железопътен товарен коридор ще свърже Австрия и България

4. юли 2018 | By | Reply More

снимка dapd

Българското правителството е одобрило меморандум за създаването на Изпълнителен съвет за железопътен товарен коридор „Алпийско-западнобалкански“, се казва в съобщение на БТА. Коридорът е част от създадената през 2010 г. европейска железопътна мрежа за конкурентоспособни товарни превози, в която попадат общо девет жп направления.

Новосъздаденият коридор, който ще преминава през Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и България, има за цел да подобри свързаността и стокообмена със страните от Западните Балкани.

В рамките на неформалната среща на министрите на транспорта на ЕС и в заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат „Транспорт“) провела се на 7 и 8 октомври 2015 г в Люксембург министър Ивайло Московски и неговите колеги от Словения, Хърватска и Австрия подписаха Писмо за намерение за създаването на железопътен товарен коридор „Алпийско-Западно Балкански“. През март 2018 г. Европейската комисия взе решение за създаване на коридора, а съгласно законодателството на съюза, той следва да започне да функционира в рамките на две години.

Приетият от правителството Меморандум регламентира създаването на Изпълнителен съвет, който да управлява и да следи изпълнението на заложените цели, свързани със засилване на търговските връзки по това направление.

Please follow and like us:

Tags: ,

Category: Aвстрия, бизнес, Бизнес, закони и политика, България, икономика, инвестиции

Leave a Reply