Мисли глобално – пазарувай регионално

3. юли 2018 | By | Reply More

Онлайн платформи помагат на потребителите да поръчват регионални храни

Текст Биляна Терзийска

Дигитализацията и глобализацията промениха отношението на модерния човек към храната, а последните научни изследвания за ползите и вредите от определени съставки и продукти ни карат внимателно да избираме какво слагаме в чинията. И колкото и далечни кулинарни пътешествия да предприемаме, в последното десетилетие все по-често търсим продукти от фермера в близкото село или от отдела за регионални и био храни в супермаркета. Защото съвременният човек е не само чревоугодник, но и социално отговорна личност – той се интересува от промените в климата, подкрепя биоземеделието и устойчивото развитие на регионите. Затова и новите форми за поръчка и доставка на био и регионални продукти набират все по-голяма популярност.

Онлайн фермер

Тенденцията за преминаване от off line търговия в online не подмина и фермерите. Само че, когато отличителният белег на продукта е неговата свежест, той трудно може да бъде транспортиран на по-голямо разстояние. Освен това, при пазаруването на храни хората залагат много повече на личната преценка – те искат да видят и опитат. Затова и регионалните фермерски пазари си остават популярно място не само за покупки, но и за срещи и обмяна на новини. Там се предлагат пресни плодове и зеленчуци, клиентите имат възможност да вкусят някой нов регионален специалитет, пазарува се бързо и без излишни опаковки.

снимка erzdioezese-wien.at

Хората обичат да посещават пазари, но информация за това кога, къде и какво се организира, те търсят и намират най-често в интернет. Всяка провинция, всяка община, а и почти всяко сдружение в Австрия има своите предпочитани сайтове, от които желаещите научават за предстоящите събития. Именно в мрежата, био и регионални производители презентират своите стопанства и продукция. Там те имат възможността с минимум средства да наложат своя имидж и да станат разпознаваеми за повече хора. Времената отдавна са се променили и повечето самостоятелни фермери са наясно с предимствата, които предлагат онлайн пространството и социалните мрежи.

Хранителни кооперативи срещу традиционни магазини

Не всеки любител на биохраните има възможност да отиде директно дo фермата и да си купи продукти на място. Затова в последните години стават все по-популярни обединенията на производители в така наречените хранителни кооперативи (FoodCoops). Пълен списък със създадените към момента кооперативи в Австрия също може да се намери онлайн. Те са  обединения на производители на екологични и регионални храни, които без междинен посредник продават продукти на крайния потребител.

снимка foodcoop.at

Цялата организация на кооператива се поема от доброволци, които си разпределят задачите.  В уебсайта им са представени производителите и предлаганите продукти, разяснени са правилата за поръчка и получаване на стоките. Предимствата за потребителите са повече от очевидни: поръчката се дава по интернет, а продуктите се взимат веднъж в седмицата на точно определено място. Така и продавачи, и купувачи спестяват време и пари, намаляват се транспортните разходи и разпиляването на храна. Плаща се на място и в брой. В почти всеки район на Виена има такива кооперативи.

Поръчай онлайн в понеделник – вземи офлайн в петък

Чудесен пример за добре функциониращ кооператив за хранителни продукти е Deutschlandsberg в Щаейрмарк. Той е организиран като сдружение, а желаещите могат да избират между три вида членство – не се заплаща членски внос, но се изпълнява определена работа, свързана с дейността на дружеството; тези, които нямат време, могат да заплатят 48 евро годишен членски внос, а тези, които ще ползват услугите рядко, плащат еднократно минимална сума.

снимка www.lkdl.at

Предлаганият асортимент е богат и обхваща не само хранителни продукти, но и млади растения, разсад и семена, хляб и хлебни изделия, подправки, сокове и сиропи, ядки, натурална козметика. Предварителната поръчка улеснява фермерите и те знаят какви стоки да подготвят, а от своя страна потребителите получават регионална и чиста храна в нужното количество.

Кооперативът организира и биофестивали, участва в събития от региона и така популяризира дейността си. Той се позиционира като алтернатива на традиционните магазини. „Вместо да пазаруваме евтино, бързо и много, както ни призовават големите компании, ние предлагаме качествени, етичнопроизведени, екологични регионални стоки”, обясняват членовете на сдружението на своята уебстраница. Тяхната концепция не поставя в центъра биохраните, а всичко, което е произведено при спазването на етични и екологични стандарти. „Хранителната индустрия се опитва да ни наложи „био” стоки от Южна Африка и Португалия, а забравя за малките регионални фермери, предлагащи изключително качествена и чиста храна”. Затова и тяхното мото е „Мисли глобално – купувай регионално”.

На подобна формула е заложила и Лучия Швервахер от Lucias Laden. Купувачите поръчват нужните хранителни продукти онлайн и ги взимат опаковани в кутии в някое от малките магазинчета на веригата. Във Виена, Горна Австрия, Долна Австрия и Залцбург вече има около 20 такива пункта за получаване на заявените продукти като се залага изключително на био и регионални храни. „Производителите доставят само това, което е заявено в онлайн магазина. Така се редуцира разнасянето на продукция и излишните отпадъци”, разказва Лучия Швервахер пред австрийското списание BIO. Поръчките се правят във вторник, а готовите пакети се получават през уикенда. „Винаги съм искала да пазарувам точно по този начин, за да спестявам време и за да получавам само продуктите, от които имам нужда, при това директно от производители, които познавам”, допълва младата жена.

Лучия Швервахер в нейния магазин снимка lucias-laden.at

Разработването на концепцията и реализирането й на пазара отнемат около година на Лучия Швервахер, но вече три години тя успешно служи на биопроизводителите като мост към  директните продажби. Младата жена е убедена, че малките производители нямат нужда от големи пазари и сложни организации. „Всичко, от което те се нуждаят, е разпространение на информацията, препоръчването им сред хората в региона и малко организация”. Създателката на Lucias Laden познава лично производителите и преди да ги покани в своя онлайн магазин, тя проучва внимателно условията във фермата и методите на отглеждане на зеленчуци.

Доставка на място

Не малко са и предложенията за онлайн поръчки и доставка до посочено място. Тази класическа форма на онлайн пазаруване спестява на потребителите необходимостта да ходят в точно определено време на определено място, за да получат продуктите. Пример за такъв бизнес е Adamah Bio Hof.

снимка adamah.at

Създадена през 1997 г. като семейна ферма, днес в нея работят близо 110 човека от 10 националности. Екипът се грижи за всичко – от производството на продукция, през логистиката и съхраняването до маркетинга и счетоводството. В сайта на Adamah човек може да се регистрира и да поръча не само сезонни плодове и зеленчуци, но и различни видове сокове, подправки, сладка, хляб, ядки, включително и стоки на бита. Добре опакованите продукти пристигат в специална кутия на предварително посочен адрес и час. Доставките се осъществяват веднъж седмично като денят зависи от региона, в който живее потребителят (напр., вторник е за 2, 7, 8, 14 и 15 район, както и за Пуркесдорф и Нейленгбах). Поръчките могат да бъдат всяка седмица, веднъж в месеца или съвсем спорадично.

Успехът и развитието на тези форми на търговия са поредното доказателство, че все повече хора залагат на качеството на храната и се стремят да си осигурят преди всичко здравословна и чиста храна. Модерните дигитални технологии помага за по-лесната комуникация между производители и потребители – повече от добро начало за успешно пазаруване.

_____________-

Още по темата:

Андреас Гугумук: Искам да продавам продукт, произведен от моите ръце

Ароматните кайсии на Вахау

Войната на ябълките

Малката градина на градския човек

Храна на боклука

 

 

 

 

Please follow and like us:

Tags: , , ,

Category: Aвстрия, актуално, социална отговорност

Leave a Reply