7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаСтоловете „Тонет” - от виенските кафенета до САЩ

Столовете „Тонет” – от виенските кафенета до САЩ

-- Реклама --

Стол №14, създаден за виенското кафе „Даум“, се превръща в най-успешния индустриален продукт на 19-и век

Соня Калинякова, „Безвремие“, кафе „Ритер“, Виена, Виена, август 2013

На 10 юни 2011 г. виенските кафенета са официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Съгласно изявление на организацията, типични за тях са масите с мраморни плотове, на които се сервира кафето, столове „Тонет”, ложите, масите за вестници.

Елегантните дървени столове с извита облегалка, която надолу преминава в крака, са създадени от германския майстор Михаел Тонет през 1859 г. във Виена. Тръгнал от австрийската столица, известният модел №14 (днес №214) се превръща в най-продавания стол и най-успешния индустриален продукт в света за 19-и век. Само до 1930 г. от него са произведени 50 млн. броя. Не случайно известният френски архитект Льо Корбюзие казва: „Все още не е направено нещо по-елегантно и добро като концепция, точност на изпълнението и удобство”.

столове Тонет снимка thonet.de

От  Бопард на Рейн  до Виена

Михаел Тонет наследява бизнеса за производство на мебели от своя баща в малкото германско грдаче Бопард на Рейн през 1819 г. През 1830 г. предприемчивият майстор започва да експериментира с нови методи на производство, опитвайки се да работи с лепило и да извива дървесината. Истинският успех идва с въвеждането на технологията на огънатите на пара дървени части, които след това се сглобяват на леки, елегантни и удобни столове. Те са пълна противоположност на познатите до тогава тежки и ръбати мебели и бързо печелят популярност със своята естетична форма и функционалност.

По време на търговския панаир в Кобленц през 1841 г. Михаел Тонет се запознава с принц Клеменс Венцел фон Метерних, който бил толкова ентусиазиран от производството на германския майстор, че го кани да работи във Виена.

Заедно със синовете си Тонет работи по интериора и декорацията на пале Лихтенщайн и пале Шварценберг и продължава да развива технологията за огуване на дървото. През 1849 г. успява да отвори отново собствен магазин и от тогава оригиналните столве Тонет се маркират с фирмения знак. Международният му успех идва с голямото изложение в Лондон през 1851 г., където печели бронзов медал, а на Световното изложение в Париж  четири години по-късно мебелите на Тонет са отличени със сребърен медал. Постиженията му логично водят до разширяване на бизнеса и през 1856 г. майсторът отваря фабрика в Моравия. Следват още пет производствени бази в Източна Европа – днешни Чехия, Унгария, Русия, където са изработвани по 865 000 стола годишно. През 1889 г. във Франкенберг, Германия е открит седмият офис на компанията, който след световните войни става нейната официална централа. И днес музеят към фабриката разказва историята на фамилията Тонет и известните мебели. Михаел Тонет умира през 1871 г. във Виена.

фабрика на Тонет за производство на столове снимка thonet.de

Столът на столовете

През 1859 г. на пазара се появява стол №14, известен като Konsumstuhl Nr.14, който завладява виенските кафенете и бързо се превръща в една от техните отличителни черти. Иновативната техника за огъване на пара на частите за първи път позволява той да се произвежда в индустриални количества. Но наистина революционното нововъведение, което го превръща в икона на модерния интериорен дизайн, е възможността да се разглобява на съставните си части.

Стол №14 се състои от шест дървени части, 10 болта и две гайки снимка thonet.de

Така столът може да се транспортира удобно и безопасно и на далечни разстояния – 36 разглобени стола се побират в кутия с обем 1 куб.м . На място те се сглобяват отново като частите от отделни модели са взаимнозаменяеми, което позволява създаването на различни вариации. За тази си иновация Михаел Тонет получава златен медал на Световното изложение в Париж през 1867 г.

Възможността за удобно транспортиране отваря пътя на Михаел Тонет към световните пазари снимка toneth.de

Стол №14 отваря пътя на компанията към световните пазари. Много от моделите на Тонет имат и до днес култов статус в света на дизайна – люлеещият се стол №14 от 1860 г., модел №18 и №56, излезлият през 1900 г. модел 209 с извити облегалки за ръце, обожаван от Ле Корбуазие, модел 247 в стил арт нуво. Пикът в продажбите на фирмата през 1912 г. регистрира 2 млн. различни произведени и продадени в цял свят продукта. Столът икона, поставил началото на историята на съвременния дизайн на мебели, продължава да бъде сред най-стилните и търсени модели.

Големият принос на Михаел Тонет е не само в изчистения елегантен дизайн, но и в налагането на индустриалното производство. Той пръв прави решителната крачка от ръчното производство към използването на машини, което позволява продуктът да бъде по-евтин и достъпен. Възможността да го транспортира без риск от повреда му отваря пътя към Ню Йорк и Чикаго. Много преди ИКЕА големият майстор въвежда лесното и бързо сглобяване и разглобяване на мебелите и възможността части от различни модели да се комбинират. И до днес компанията е символ на качество, функционалност и красота, а столовете продължават да бъдат част от модерния интериор.

Дори и боядисани в цвят столовете Тонет запазват своята елегатност и се вписват в съвременното обзавеждане снимка Tracepaper

Най-голямата колекция на столове Тонет в Австрия може да се види в Музея за приложно изкуство (МАК) в Австрия.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации