12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 1-и юли: Веднъж годишно безплатно цялостно почистване на зъбите за деца

От 1-и юли: Веднъж годишно безплатно цялостно почистване на зъбите за деца

-- Реклама --

От 1-и юли 2018 децата между 10 и 18 години ще имат право веднъж в годината на безплатно цялостно почистване на зъбите (Mundhygiene). Услугата, която досега бе платена, ще се предлага два пъти годишно за тези, които носят постоянно шини или брекети. Това съобщи днес Александър Биах, шеф на SV на специална пресконференция, цитиран от Die Presse.

Целта на нововъведението е да се подобри общото състояние на зъбите при подрастващите. Много от бактериите, които причиняват кариеси и други заболявания, могат да бъдат отстранени при една добра хигиена на устната кухина и редовно посещение при стоматолог. Цялостното почистване на зъбите от стоматолог обхваща дълбоко измиване със специална четка и паста, отстраняване на зъбния камък, допълнително почистване с пудра, полиране и добавяне на флуор.

Александър Биах

Към момента няма данни колко родители плащат за такава процедура за децата си, нито пък затова колко от подрастващите въобще посещават зъболекар. Биах вярва, че от новата безплатна услуга, за която са отделени 30 млн. евро годишно, ще се възползват стотици учащи се.

Статистиката показва, че половината от шестгодишните деца в Австрия имат кариес, докато за скандинавските страни този процент е едва 10%. От SV се надяват, че въвеждането на безплатно  цялостно почистване на зъбите ще спомогне за създаването на траен навик за редовно посещаване на стоматолог за профилактичен преглед, както и за намаляване на заболяванията на зъбите при малчуганите.

И още една промяна, свързана със зъболечението, влиза в сила от 1-и юли. За пломби на млечни зъби за деца под 15-години, на бременни, както и на кърмачки няма да се използва вече дентална амалгама, освен, ако това не е наложително по медицински причини.

_______________

Още по темата:

Австрия: Безплатни брекети и шини за деца се полагат само в тежки случаи

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации