10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноНа път: Документи, застраховки и други важни неща

На път: Документи, застраховки и други важни неща

-- Реклама --

Какви документи  и застраховки да подготвим преди да тръгнем на път

Покрай почивните дни и ваканциите на децат много хора планират да се отправят на път било с кола, самолет или автобус. За да бъдат празниците спокойни и да си спестите излишни стресови ситуации, добре е да си припомним някои важни моменти, свързани с необходимите документи и застраховки.

Пътуване с деца

Винаги носете паспорта и акта за раждане на детето. Препоръчително е да имате и негова актуална снимка.

Когато деца с българско гражданство пътуват с двамата си родители, достатъчно е да носят валидна лична карта или паспорт (децата до 14-годишна възраст имат само паспорти), издаден от българската полиция.

В противен случай децата трябва да носят също:

  • Писмена декларация за съгласие от втория родител, ако пътуват само с един родител. Декларацията трябва да бъде подписана и заверена от нотариус или съдия секретар (или в българска дипломатическа или консулска служба);
  • Декларация от двамата родители, направена пред нотариус, ако малолетните или непълнолетни лица пътуват с възрастен, различен от техните родители.

Декларация за пътуване на дете извън границите на Република България може да бъде заверена и в Консулска служба към българското посолство във Виена. При заверката задължително трябва да бъде представено и удостоверение за раждане на детето. Цената на обикновена услуга е 15 евро на подпис. За заверяване на декларация и пълномощно не е необходимо предварително запазване на час.

Малолетните или непълнолетни лица от друга страна от ЕС не се нуждаят от специално официално разрешение, а само от своите собствени валидни документи, за да влязат в България.

На път с автомобил

Преди да тръгнете на дълъг път е редно да проверите техническата изправност на превозното средство. Не забравяйте да погледнете и валидността на шофьорската си книжка, както и на другите лични документи. Ако ще пътувате с чужда кола, погрижете се за пълномощно от собственика, включително и на английски език. Проверете дали картите в навигацията Ви са актуализирани.

Ако изгубите свидетелството си за управление или ви го откраднат, докато пътувате в чужбина, свържете се с местната полицейска служба и с посолството или консулството на вашата страна, за да съобщите за това. Вашето консулство ще се свърже с националните органи, които са издали свидетелството (за да провери дали то не е било ограничено, временно отнето, отменено или анулирано). Възоснова на получената от консулството информация полицейската служба може да ви издаде временен документ, който ви дава право да шофирате в съответната страна за ограничен период от време.

Можете да подадете заявление за нова шофьорска книжка само в страната, в която пребивавате обичайно.

Временни свидетелства за управление на МПС и удостоверения, издадени с цел замяна на изгубена или открадната шофьорска книжка, не се признават автоматично в другите страни от ЕС.

Тъй като няма правила на ЕС относно пътуването без валиден документ за самоличност (изтекъл срок или откраднат), условията и процедурите за това в отделните държави се различават значително (и могат да се променят без предизвестие). Ако вече сте заминали и:

  • се намирате в ЕС, първо трябва да се обърнете към консулството или посолството на вашата страна. При наличие на определени условия, може да бъде издаден европейски временен паспорт.
  • имате подобен проблем в страна извън ЕС, където вашата страна няма консулство или посолство, имате право да потърсите консулска закрила от всяка друга страна от ЕС.

Имайте предвид, че дори ако някои държави ви позволят да влезете на тяхна територия или да я напуснете без валиден документ за пътуване, все пак може да се наложи да разполагате с такъв в страните, през които преминавате. Източник: europa.eu


Застраховка: Пътуване в чужбина

Какво трябва да знаем, когато пътуваме


Застраховки

Допълнителна застраховка „Каско”

Задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, сключена в страна от ЕС, е валидна в Европа в географския смисъл. Тя Ви осигурява покритие, ако претърпите произшествие и причините щети на имущество или телесна повреда на лице, различно от водача. Тя не покрива други разходи (напр. разходи за собственото Ви превозно средство).

По желание можете да сключите и допълнителна незадължителна застраховка „Каско“, която покрива други рискове. „Тази застраховка разширява Вашето покритие (напр. щети на автомобила Ви, кражба на автомобила или на вещи от него, вандализъм и др.) и може да Ви спести много средства и неприятности”, съветва Николай Николов, държавно сертифициран застраховател с дългогодишен опит. Не забравяйте и най-важното – Вас самите и Вашето семейство, злополуките и разходите, свързани с тях. Надеждата, че лошите неща няма да ви се случат не предпазва от плащане в последствие на огромни и непредвидени разходи.

Краткосрочна медицинска застраховка с осигурен асистанс

В рамките на ЕС не е нужна специална медицинската застраховка. Притежаването на европейска здравно-осигурителна карта (ЕЗОК) обаче не осигурява безплатно лечение навсякъде. С такава карта може да се получи медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които имат договор с местната здравноосигурителна институция. Проблемът тук е, че няма как да знаете дали лекарят или  болницата, където отивате, имат договор с тяхната здравна каса. Освен това ЕЗОК покрива само спешна и неотложна помощ, която се простира до отстраняване на непосредствената опасност за живота на пациента. Затова сключването на допълнителна краткосрочна медицинска застраховка може да бъде особено полезна.

Николай Николов, застраховател, Uniqa
Николай Николов, застрНиколай Николов, застраховател, Uniqaаховател, Uniqa

 „Този вид застраховка се сключва за периода на пътуване и включва покриване или възстановяване на разходи за медицинска помощ и лечение в медицинско заведение при внезапно заболяване или злополука, включително спешна стоматологична помощ, както и транспортиране до болница в Австрия/България или до Вашия адрес”, пояснява НиколНиколов.

Към него може да се обърнете и в случай, че искате да се информирате и за други застраховки, полезни при пътуване – срещу обир, кражба, загуба или закъснение на багаж, репатриране при смърт и др.

За контакт ТУК

 

Важни телефонни номера

В България:

Национална система 112 112
Бърза помощ 150
Полиция 166
Пожарна охрана 160
КАТ автопроизшествия 165
Планинска спасителна служба 9632000
Гражданска защита 028626075
Национален телефон на НЗОК
за консултации на граждани
0800 14 800
Национално централно бюро – Интерпол 02 982 43 51
Българска асоциация на застраховани и
пострадали при катастрофи
0700 17 1121
Асоциация за защита на застраховани
и пострадали при ПТП
0700 10 1681
Агенция „Пътна инфраструктура“ –
информация за пътната обстановка
0700 130 20

В Австрия:

Feuerwehr/Пожарна

122

Polizei/Полиция

133

Rettung/Бърза помощ

144

Ärztenotdienst

141

Apothekenruf/Аптеки

1455

Bergrettung, Alpinnotruf/Планинска

спасителна служба

140

Euro-Notruf

112

Air Ambulance Vienna (0-24 Uhr)

0664/340 56 98

 

Обобщение: Последни практични съвети:

За документите, които носите:

• Направете ксерокопие на всички важни документи – паспорт, виза, медицински документи и т.н.
• Проверете валидността на паспорта си и този на членовете на семейството. В повечето държави изискването е да остават поне шест месеца до изтичането му.

Ако ще наемате rentacar:

  • Много фирми изискват да имате валидна кредитна (а не дебитна) карта, за да могат да блокират определена сума като гаранция от Ваша страна.
  • Обърнете внимание на застраховката на колата – вземете застраховка без самоучастие (no franchise) и с пълно покритие. Тя е по-скъпа, но ще ви спести много неприятности и плащания.

За парите в брой и платежните карти:

• Ако носите парите си, кредитните карти и личните документи в портфейл, нека той да е във вътрешния Ви джоб. Ако са в ръчна чанта – не я изпускайте от поглед. Най-добре не слагайте всички важни документи на едно място.
• Осведомете се предварително за обмяната на валута в страната, която ще посетите. Не е лошо да знаете също и как се отнасят местните към бакшишите. Това ще Ви спести „лоши” погледи.
• Винаги носете дребни банкноти и монети. Така ще спестите време, ако се наложи да оставите, например, монета от 50 цента.

Важни телефони при загубване на кредитна карта:

Bankomat (Maestro)-Karten-Sperrnotruf (0-24 Uhr)

0800/204 88 00

Kreditkarten Sperrtelefon:

– Air Plus Travel

01/501 35-0

– American Express

0800/900 940

– Mastercard/Eurocard (0-24 Uhr)

0800/21-8235

– Card complete-Sperrdienst (Visa Card)

01/711 11-770

Искате да пътувате, но все още не сте решили накъде да поемете и търсите подходящи оферти за почивка? Свържете се с туристическа агенция  NA-Tour. Със сигурност ще Ви предложат нещо интересно и вълнуващо.

______________

Още по темата:

Какво трябва да знаем за Rettungsgasse

Какво трябва да знаете за движението по пътищата, глобите и наказанията в Австрия

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации